Съветската гордост Байконур крие тежки тайни

Изстрелват всякакви видове ракетни носители

Съветската гордост Байконур крие тежки тайни | StandartNews.com

Десетилетия наред, Байконур е синоним на съветската и руската космическа програма. За тези седем десетилетия комплексът, разпрострял се в безплодната степ на Казахстан, изстрелва стотици космически апарати и балистични ракети в Космоса.

Той става място за писане на история - оттук през 1957 г. е изстрелян първият в света изкуствен спътник - "Спутник". А три години по-късно излита и първият човек в Космоса - Юрий Гагарин. Но това секретно място крие много тайни, пише "Труд". 

Байконур по документи е стадион. Това е посочено в заглавната страница на книжата за строеж. Изграждането се извършва в най-строга секретност. Никой не трябва да знае какво се строи и защо. Товарът пристига в обикновени вагони, които се разтоварват под прикритието на нощта.

Строителите са убедени, че правят... стадион. И мнозина тогава, след завършване на проекта, са озадачени: С какво са заслужили медалите и грамотите, с които партията ги награждава?

Центърът на града, с така наречените сталински сгради, е построен да издържи всякаква атака. Там живеят предимно ветерани от Втората световна война, работници от космодрума, генерали и учени. Цивилни специалисти, пристигащи тук за временна работа, са разположени в район, наречен „Сантяго“. Това са дървени къщи на кокили.

Сергей Корольов, съветски учен и конструктор на ракетна и космическа техника, смята Байконур, Одеса, Свето-Троицката Сергиева лавра и Москва, за щастливи и дори свети места. При изкопаване на яма за бъдещия пуск „Гагарин“ на дълбочина 35 м. е открито древно огнище.

Археолозите установяват възрастта на находката като 10-35 хиляди години пр.н.е. Корольов е много доволен от тази новина и я приема за щастлив знак: „Ние строим на границата на живота. Ако тук е имало живот преди нас, значи това място е свещено.”

Главният конструктор взема за спомен въглен от този древен огън и го носи със себе си в кибритена кутийка.

През октомври 1960 г. се случва катастрофа - по време на електрически тестове на заредена с гориво  междуконтинентална балистична ракета, внезапно се стартират двигателите от втора степен. Избухва пожар, в резултат на който, както и от отравяне с горивни пари, загиват 76 военнослужещи и цивилни специалисти.

Сред загиналите е главнокомандващият на стратегическите ракетни сили, маршал на артилерията M.И. Неделин. Според очевидци, от маршала, който седи недалеч от ракетата на дървено столче, остава само „сянка“ и разтопено копче от униформата му, по което е разпознат.

Въпреки тъжните и трагични моменти, Байконур има несравнимо повече успехи. Именно от този космодрум е изстреляна първата междуконтинентална балистична ракета, първият изкуствен спътник на Земята, първото устройство, което лети до Луната - Луна-1, първият пилотиран орбитален кораб с Юрий Гагарин на борда, първата жена в космоса - Валентина Терешкова.

Космическите проекти, свързани с Байконур, правят Съветския съюз световен лидер в тази област.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Vox
преди 2 месеца

Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виaгpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----- https://use.my/azalfa

Откажи