Саудитският принц се обади на Путин с интересно предложение

Мохамед бин Салман готов да посредничи за мир с Украйна

Саудитският принц се обади на Путин с интересно предложение | StandartNews.com

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е предложил на руския президент Владимир Путин посредничеството си за слагане на край на войната в Украйна.

Той е отправил предложението си в телефонен разговор, съобщи Франс прес.

Седмица след началото на руското нашествие в Украйна, фактическият лидер на Саудитска Арабия призова за намиране на политическо решение на конфликта. Кралството "е готово да положи усилия, за да улесни посредничество между двете страни", заявил е Бин Салман, цитиран от Саудитската агенция по печата.

Кой е Мохамед бин Салман и знае ли си парите

Като цяло арабските държави от Залива, включително Саудитска Арабия, водещ световен износител на петрол, се въздържаха да критикуват Русия, с която задълбочават връзките си. В сряда те обаче подкрепиха резолюция на Общото събрание на ООН, която изисква от Москва да се изтегли незабавно от Украйна.

По време на телефонния разговор принц Мохамед бин Салман е заявил, че Рияд иска "да запази баланса и стабилността на пазара на петрол".

Организацията на страните износителки на петрол, в която участват както Саудитска Арабия, така и Русия, не иска да увеличава бързо производството си. Руската офанзива доведе до рязко нарастване на цените на суровините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай