Саудитският принц на гости при Мицотакис, какво ще обсъждат

Саудитският престолонаследник по-късно през седмицата трябва да се отправи и към Франция

Саудитският принц на гости при Мицотакис, какво ще обсъждат | StandartNews.com

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман пристигна днес в Гърция и по-късно през седмицата трябва да се отправи към Франция, съобщава БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Принц Мохамед ще се срещне с лидерите на Франция и Гърция, "за да обсъдят двустранните отношения и начините за тяхното укрепване в различни области", съобщи официалната Саудитска агенция по печата, като се позова на изявление на кралския двор.

След като руската инвазия в Украйна предизвика скок в цените на енергията по-рано тази година, Саудитска Арабия бе подложена на натиск от страна на САЩ и европейските сили да изпомпва повече петрол. Повишените цени на петрола бяха ключов фактор за покачването на инфлацията в САЩ до 40-годишен връх, което оказва натиск върху администрацията на Байдън преди междинните избори по-късно тази година. Най-големият износител на суров петрол в света обаче устоя на натиска да отвори крановете за доставки, като се позова на ангажимента си да спазва производствените графици, определени от блока износители ОПЕК+, който ръководи заедно с Русия.

През май външният министър на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан заяви, че кралството е направило каквото е могло за петролния пазар.

Миналата седмица френският президент Еманюел Макрон прие в Париж новия президент на богатите на енергийни ресурси Обединени арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед ал-Нахаян. По време на това пътуване официалните лица обявиха сключването на споразумение между френския енергиен гигант Total Energies и държавната петролна компания на ОАЕ ADNOC "за сътрудничество в областта на енергийните доставки". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай