САЩ започват подготовка по преместването на посолството си от Тел Авив в Йерусалим

САЩ започват подготовка по преместването на посолството си от Тел Авив в Йерусалим | StandartNews.com

Вашингтон незабавно ще започне подготовката по преместването на посолството си от Тел Авив в Йерусалим, като същевременно засили мерките за сигурност, за да защити американските граждани в Близкия изток, заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън по време на посещение в американската военна база в Рамщайн, Германия.

Решението на президента Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел беше взето след консултации „с многобройни приятели, партньори и съюзници", обясни Тилърсън.

„Ние твърдо смятаме, че има шанс за траен мир", добави той.

„Държавният департамент незабавно ще започне процеса по изпълнение на решението му, като даде ход на подготовката за преместването на посолството на Съединените щати от Тел Авив в Йерусалим", посочи Тилърсън.

Според американски официални представители преместването може да отнеме няколко години, защото трябва да се намери място и да се построи сградата.

Тръмп е взел решението за Йерусалим самостоятелно, без участието на властите на еврейската държава, заяви вчера по телевизия „Фокс нюз" постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли.

„Това не беше решение, взето съвместно с израелците, това беше решение, което президентът взе заради американския народ", посочи Хейли. Тя отбеляза, че тази стъпка е изисквала смелост от страна Тръмп.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай