САЩ вдигат щит и в Полша

САЩ вдигат щит и в Полша | StandartNews.com

Само два дни след като "включиха" противоракентия щит във военновъздушната база "Девеселу" в Румъния, САЩ започнаха изграждането на системата за ПРО и в полското село Реджиково, съобщиха световните агенции. Населеното място се намира само на около 250 км от руския анклав Калининград, което за пореден път се очаква да вбеси Кремъл.

Системата за ПРО ще бъде вградена в по-големия проект за противоракетен щит на НАТО, който включва разположени в Испания американски кораби и радарна станция в Турция. Командването ще се осъществява от германския град Рамщайн. Очаква се тя да бъде готова през 2018 г.

След задействането на системата за ПРО в Румъния руският президент Владимир Путин предупреди, че страната му ще предприеме ответни мерки заради американския противоракетен щит. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обаче неколкократно заяви, че щитът не е насочен срещу Русия.

В същото време командващият сухопътните войски на САЩ в Европа генерал Бен Ходжис предложи на форум в Талин европейските членки на НАТО да създадат режим на "военен Шенген". "Необходимо е това, което бих нарекъл "военен Шенген". Сега ми трябва седмица, за да получа разрешение за прехвърляне на сили от Германия в Полша. И две седмици за разрешение да прехвърля сили през територията на Чехия", каза генералът. В отговор на изказването на Ходжис литовският външен министър каза, че такъв режим трябва да бъде създаден в най-скоро време.

Полският външен министър Витолд Вашчиковски пък заяви, че източният фланг на НАТО трябва да стане равнозначен на западния по отношение на безопасността. "Виждаме, че в НАТО съществуват различни статути за безопасност на страните, влезли в алианса след 1999 година, и тези, които и преди са били негови членки. Искаме на срещата на високо равнище на НАТО (във Варшава на 8 и 9 юли) всички страни да имат еднакъв статут. Източният фланг по отношение на сигурността трябва да стане аналогичен на западния, каза Вашчиковски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай