САЩ уволни 9 офицери от ядрените сили за измами

САЩ уволни 9 офицери от ядрените сили за измами | StandartNews.com

Вашингтон. Военновъздушните сили на САЩ са уволнили девет командири от средно ниво и ще дисциплинира десетки други заради скандал с измами на изпити, предаде Би Би Си.

Почти една пета от служителите, обслужващи ядрените междуконтинентални ракети на военновъздушните сили са били замесени в измамите на месечните изпити за пригодност.

Секретарят на ВВС Дебора Лий Джеймс заяви на брифинг в Пентагона, че ядрените сили на САЩ страдат от "системни проблеми".

Нито един от уволнените командири не е пряко замесен в предполагаемата измама, но се счита, че са се провалили в задълженията си.

Общо 100 военни специалисти от ракетната база „Малмстром" в щата Монтана, отговарящи за обслужването на междуконтиненталните балистични ракети, са били уличени в преписване.

От тях само между 30 и 40 ще получат възможност да преминат втора подготовка и да се върнат към изпълнение на служебните си задължения. Останалите ги очакват различни дисциплинарни наказания.

Аферата с измамите по време на изпитите, с които се проверява пригодността на военнослужещите във ВВС на САЩ, излезе на бял свят в началото на януари при съвсем различно разследване в шест авиобази, включително „Малмстром", свързано с употреба и разпространение на наркотици.

На старшия командир на базата Малмстром, полковник Робърт Стенли му е било позволено да подаде оставка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай