САЩ са подслушвали милиони испанци

САЩ са подслушвали милиони испанци | StandartNews.com

Лондон. Американската агенция за национална сигурност тайно е наблюдавала 60 милиона телефонни разговори в Испания за един месец, предаде Би Би Си, позовавайки се на информация от испанските медии.

Според тях доказателство за това има в документите, разпространени от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън. Твърди се, че NSA е събирала номерата и местоположението и на двамата участници в разговора, но не и самото съдържание.

Би Би Си отбелязва, че сега във Вашингтон е изпратена парламентарна делегация на ЕС, която ще проведе редица срещи с американските власти по темата. Представителите на комисията по граждански права ще разговарят с конгресмени, за да изразят притесненията си и да съберат информация.

До този момент Белият дом е отказал коментар по обвиненията за шпионаж в Испания. Вестниците "Ел Паис" и "Ел Мундо" пишат, че NSA e следяла милиони телефонни обаждания, кратки съобщения и имейли на испанци между 10 декември 2012 и 8 януари 2013 г.

Посланикът на САЩ в Мадрид е бил повикан във външното министерство в понеделник, за да обсъди обвиненията.

Междувременно парламентарна делегация на Европейския съюз се подготвя за серия от срещи във Вашингтон.

В същото време японска информационна агенция предаде на АНС са помолили японското правителство през 2011 г.  да наблюдава оптичните кабели превозващи лични данни през Япония за Азиатско-тихоокеанския регион.

Според агенция Киодо това е било за цел да позволи на САЩ да шпионират Китай - Япония е отказала, позовавайки се на законови ограничения и недостиг на персонал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай