САЩ разполагат допълнителни войски в Южна Корея

САЩ разполагат допълнителни войски в Южна Корея | StandartNews.com

Вашингтон. Съединените щати ще разположат допълнителни войски и тежки танкове в Южна Корея като част от опитите за балансиране на силите, по време на нарастващо напрежение на Корейския полуостров.

Четиридесет танка M1A2 Abrams, 800 войници и 40 бойни машини Bradley от Първа механизирана дивизия на САЩ ще бъдат изпратени в Южна Корея през февруари, обяви Пентагонът в сряда.

Допълнителните сили и техника са част от ребалансирането на американските военни приоритети в Азиатско-Тихоокеанския район, отбеляза говорителят на Пентагона полковник Стив Уорън, цитиран от Асошиейтед прес.

Те ще осигурят на командирите в Корея допълнителен капацитет - две танкови роти и две роти от бронирани автомобили "Брадли", допълни той.

В Южна Корея са базирани около 28 000 американски войници.

Допълнителните сили се изпращат във време на изострено напрежение на Корейския полуостров, след като младият севернокорейски вожд Ким Чен-ун екзекутира влиятелния си чичо.

Южнокорейската информационна агенция Йонхап цитира висши военни източници, според които допълнителните американски сили ще бъдат разположени в северозападната провинция Гьонги, непосредствено до демилитаризираната зона, разделяща двете Кореи.

Южна и Северна Кореа са технически в състояние на война, тъй като все още не е подписан мирен договор след конфликта от 1950-1953.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай