САЩ приватизират имущество в космоса за $100 милиарда

САЩ приватизират имущество в космоса за $100 милиарда | StandartNews.com

Правителството на американския президент Доналд Тръмп иска да превърне Международната космическа станция (МКС) в нещо като недвижим имот в орбита, управляван не от държавата, а от частната индустрия, пише в. "Вашингтон Пост".

Белият дом планира да спре финансирането на станцията след 2024 г. и да прекъсне държавната подкрепа за лабораторията в околоземна орбита. Подготвя се преходен план, по силата на който МКС да бъде прехвърлена на частния сектор, гласи документ на НАСА за вътрешно ползване, получен от вестника.

"Решението за прекъсване на пряката федерална помощ на МКС през 2025 г. не означава, че станцията ще бъде изведена от орбита тогава - възможно е индустрията да продължи да използва някои нейни елементи или възможности като част от бъдеща комерсиална платформа", се казва в документа.

"НАСА ще разшири своите международни и търговските партньорства през следващите седем години, за да осигури продължаващ достъп и присъствие на хора в ниска орбита около Земята", се посочва още в доклада.

Планът за приватизиране на МКС вероятно ще се сблъска със стена от несъгласие, главно защото САЩ са похарчили близо 100 млрд. долара за построяването и функционирането й.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай