САЩ помага за освобождаването на кораба, задържан от Иран

САЩ помага за освобождаването на кораба, задържан от Иран | StandartNews.com

САЩ смята да помогне на Маршаловите острови да освободят търговския кораб, който във вторник вечерта бе задържан от Иран в Ормузкия пролив. Планът е това да стане по дипломатически път, каза говорителят на Държавния департамент Мари Харф, цитиран от БГНЕС.

"Поддържаме контакти с официалните лица от Република Маршалови острови и компанията собственик, за да определим най-подходящите пътища за мирно разрешаване на този инцидент и безопасното излизане от създалото се положение за кораба и неговия екипаж", каза американският дипломат.

Маршаловите острови са потърсили помощ от Вашингтон за ситуацията с кораба, потвърди Харф. Според споразумението за свободна асоциация между двете държави "САЩ отговарят за отбраната и сигурността на Маршаловите острови, включително въпросите, засягащи корабите, плаващи под флага на тази островна страна", уточни тя.

Контейнеровозът, задържан от ирански патрулни катери при навлизане в Персийския залив, е поставен под надзора на военно-морските части на "Пазителите на Ислямската революция" край североизточното крайбрежие на остров Ларак, сочат данни на САЩ. "Продължаваме да следим ситуацията", добави Харф, но не уточни точните стъпки, които ще бъдат предприети.

Maersk Tigris е собственост на датската компания Maersk Line. Капитанът му е български гражданин, стана ясно вчера. Плавателният съд е бил международни води и неговото задържане предизвиква тревога от гледна точка на свободата на корабоплаване.

Повече за случая четете ТУК. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай