САЩ подкрепиха новата власт в Египет

Кери днес е на посещение в Саудистска Арабия

САЩ подкрепиха новата власт в Египет | StandartNews.com

Кайро. Американският държавен секретар Джон Кери потвърди подкрепата на Съединените щати за новото египетско правителство, подкрепено от армията. Кери беше в Кайро на първото си официално посещение след свалянето на президента Мохамед Морси.

Кери апелира за край на насилието между политическите привърженици и призова двете страни да дадат шанс на демокрацията.

Американския държавен секретар увери Египет, че остава „ключов партньор" на Съединените щати. На среща с египетския си колега Кери призова Кайро да остане на пътя на демокрацията и стабилността, въпреки предизвикателствата и трудностите.

Успоредно с визитата на американския държавен секретар днес в Египет е насрочено делото срещу бившия президент Мохамед Морси и 14 членове на движението Мюсюлмански братя.

Мерките за сигурност в Кайро са засилени, като властите предупреждават, че няма да допуснат гневни демонстрации и сблъсъци между противници и привърженици на сваления държавен глава.

Вторият етап от деветдневната обиколка на Кери в Близкия изток, Северна Африка и Полша, е Саудитска Арабия предаде Франс прес. Посещението идва на фона на напрежението в отношенията между двете страни, които са отдавнашни стратегически съюзници. Основни теми на разговорите на Кери в Саудитска Арабия ще са Сирия, Иран и Египет.

Рияд е важен съюзник на Вашингтон в невралгичния Близък изток. Двустранните отношения обаче са обтегнати напоследък, след като САЩ се отказаха да нанесат въздушни удари срещу режима в Сирия. Той е "трън в очите" за богатата петролна монархия, и направиха постъпки за сближаване с Иран, който е заклет неин враг.

На фона на напрежението между САЩ и Саудитска Арабия по повод Сирия, вестник Вашингтон пост пише, че арабските страни от района на Персийския залив ще увеличат военната си помощ за сирийската опозиция. Според американския ежедневник на богатите сунитски монархии им е омръзнало да чакат САЩ да поемат водеща роля по въпроса за сирийския конфликт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай