САЩ под тревога заради доклад

Президентът на САЩ Барак Обама участва в сатиричното шоу на Стивън Колбърт за трети път

САЩ под тревога заради доклад | StandartNews.com

US посолствата нащрек заради документа за изтезания на затворници

Белият дом заяви, че всички американски посолства по света се подготвят за атаки и по-голям риск за сигурността заради публикуването на дългоочаквания доклад за техниките за разпит, прилагани от ЦРУ между 2001 и 2009 година, предаде АП. Говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че администрацията подкрепя категорично публикуването на доклада на сенатската комисия по разузнаването, подготвяла се е за това от месеци и взима предпазни мерки с оглед на евентуални атаки.

Докладът е първият публичен документ за прилагането от ЦРУ на мъчения при разпит на терористи от "Ал Кайда", задържани в тайни затвори в Европа и Азия в годините след атентатите на 11 септември 2001 година. Всички американски дипломатически представителства и военни постове зад граница са получили разпореждане да се подготвят за протести тази седмица, ако Сенатът действително обнародва дългоочаквания доклад, пише "Индипендънт".

Докладът от 480 страници е обобщение на класифицираното проучване на комисията по разузнаване в Сената и се очакваше да бъде публикуван въпреки острата съпротива на някои републиканци. Методите за разпит, като лишаване от сън, затваряне в малки пространства и уотърбординг (симулиране на удавяне), ще бъдат описани като отвъд допустимото, с други думи казано - изтезания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай