САЩ още са в институционален тупик

Конгресът да спре да управлява чрез кризи, призова Обама

САЩ още са в институционален тупик | StandartNews.com

Вашингтон. Камарата на представителите в Конгреса на САЩ не успя да приеме законопроекти, които да разблокират финансирането на редица правителствени служби, предаде РИА Новости.

Значителна част от държавните учреждения в САЩ бяха затворени изцяло или частично заради липсата на договореност за бюджета още на 1 октомври. Контролираният от демократите Сенат нееднократно отклони предложенията на намиращата се в ръцете на републиканците Камара на представителите за бюджет, който отменя или видоизменя ключова реформа в здравеопазването.

Републиканците в Камарата на представителите се опитаха да прокарат бюджетите на службите, чието финансиране не предизвиква възражения у демократите в Сената. Законопроектите предлагат продължаването на превеждането на средства за поддържане на националните паркове, в управленията по въпросите на ветераните и във федералния окръг Колумбия, където се намира столицата на САЩ. За всички три законопроекта гласуваха 264 срещу 146 души, но те не бяха приети, тъй като се разглеждаха по ускорената процедура, за което е нужно две трети от гласовете за приемането на закона.

Президентът Барак Обама обвини късно вечерта във вторник републиканците, че са причинили спирането на дейността на федералното правителство заради "идеологически кръстоносен поход". Той ги призова да бързо да приемат бюджета на страната. "Конгресът трябва не само да прекрати това спиране на дейностите и правителството отново да може да функционира. Конгресът по принцип трябва да спре да управлява чрез кризи. Трябва да се откажат от този навик. Това забавя икономиката и не е достойно за страната" заяви президентът.

Близо 800 000 федерални служители бяха пуснати в неплатен отпуск, след като не беше одобрен нов бюджет. Причина за неприемането му стана изискването на доминираната от републиканската партия Камара на представителите да бъде забавен Закона за здравната реформа, приет при администрацията на Обама.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай