САЩ и Китай търсят "нов модел на сътрудничество"

САЩ и Китай търсят "нов модел на сътрудничество" | StandartNews.com

Вашингтон. Президентът на САЩ Барак Обама и китайският лидер Ши Жинпин обещаха да търсят нови начин за сътрудничество, по време на двудневната серия разговори, които ще проведат, предаде Ройтерс.

Обама и китайският лидер се срещнаха в Калифорния, като това е първата среща между двамата след избирането на Ши на високия държавен пост през март. Според коментатори, бързината на тази среща посочва значението, което САЩ определя на сътрудничествтото с Китай

Пред репортери Обама каза, че иска да постигне „нов модел на сътрудничество" с Китай, цел смятана от мнозина за изплъзнала му се по време на първия му мандат.

Силните връзки между двете най-големи икономики на света са „важни за света", отбеляза Обама.

Обама  призова за общи правила за киберсигурността, след обвиненията към Пекин за хакерски атаки.

Американският президент каза, че е „критично" да се постигне „постоянно разбирателство" за киберсигурността. Той изрази безпокойство и относно кражбата на интелектуална собственост и призова за „общи правила по пътя".

Ши, отговаряйки на въпроси заедно с Обама, заяви, че той иска да изчисти „опасенията" за Съединените щати за киберсигурността и допълни: „Китай също е жертва на кибератаки".

Китайският лидер покани Обама реципрочна среща в Китай.

Очаква се да бъдат засегнати въпроси за нарастващата тревога от действията на Северна Корея и изкуствено заниженото ниво на китайския юан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай