САЩ и Иран с ядрено споразумение до 6 месеца

САЩ и Иран с ядрено споразумение до 6 месеца | StandartNews.com

Берлин. Възможно е споразумение за иранската ядрена програма да бъде постигнато в рамките на шест месеца, ако има добра воля, заяви иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф министър в понеделник, добавяйки, че не е притеснен от новите санкции на американския Конгрес.

"Ще можем да постигнем споразумение в рамките на шест месеца", каза той в реч пред Германския съвет по външни отношения, добавяйки : "Аз не се страхувам от евентуалното решение в Конгреса на САЩ ... Президентът на САЩ обеща да наложи вето".

В същото изказване Зариф заяви, че Иран "никога няма да нападне друга суверенна страна".

Зароф бе на посещение в Берлин след среща с държавния секретар на САЩ Джон Кери и други членове на шестте сили, преговарящи с Техеран по време на Конференцията по сигурността в Мюнхен през уикенда.

Междувременно, министърът на външните работи на Швеция Карл Билд пристига на посещение в Иран, съобщиха световните агенции. Визитата е в резултата от подобрените дипломатически отношения на ислямската република със Запада.

Асошиейтед прес отбелязва, че през декември на посещение в Иран беше външният министър на Италия Ема Бонино. Според Билд полският министър на външните работи Радек Шикорски също планира да отиде на посещение в страната. Има твърдения, че върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън също обсъжда евентуална визита.

Подобрените отношения на Запада с Иран са резултат на постигнатото споразумение през ноември 2013 г., според което Техеран ограничава ядрената си програма в замяна на частично вдигане на санкциите.

Карл Билд отбелязва, че все още предстои да се види дали промените във външната политика на ислямската република ще бъдат устойчиви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай