САЩ готови на преговори с Пхенян (ОБЗОР)

САЩ готови на преговори с Пхенян (ОБЗОР) | StandartNews.com

Без Русия нямаше да има сделка с Техеран, обяви Обама

След историческото споразумение по иранската ядрена програма, САЩ са готови за преговори и със Северна Корея, предаде ДПА, като цитира говорителя на Държавния департамент Джон Кърби.

"Прогресът по ядрените преговори с Иран показа нашето желание да започнем диалог със страни, с които САЩ имат различия от дълго време", посочва Кърби. "Готови сме на подобни преговори с Пхенян, ако са искрени и автентични, обхванат цялата севернокорейска ядрена програма и доведат до конкретни и необратими стъпки към ядрено разоръжаване", добави той.
Американският президент Барак Обама пък каза, че ядрената сделка с Иран нямаше да бъде възможна без помощта на Русия. Това той направи в интервю за в. "Ню Йорк Таймс" на въпрос дали неговият неговият колега Владимир Путин е пречил или помагал при преговорите. "Ще бъда откровен с вас. Отчитайки нашите разногласия с Русия за Украйна, не бях уверен, че ще получим подкрепа. За мое учудване Путин и руските власти разделяха тези два въпроса и ние не бихме могли да постигнем споразумение, ако нямахме подкрепата на Москва", отговори Обама.

В същото време представител на властта в Саудитска Арабия коментира пред Ройтерс, че сделката с Иран ще направи Близкия изток "по-опасно място", ако включва прекалено много отстъпки. Рияд и съюзниците му в Персийския залив се страхуват, че споразумението ще промени статута на Иран в региона и ще освободи икономиката на страната от санкциите, което ще доведе до увеличаване на подкрепата на Техеран за опонентите им в Близкия изток.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай