САЩ: Европа не прави достатъчно за побеждаването на ИД

САЩ: Европа не прави достатъчно за побеждаването на ИД | StandartNews.com

Според министъра на отбраната на САЩ Аштън Картър брюкселските атентати ще убедят Европа, че тя трябва да се присъедини към САЩ в активизирането на борбата срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, съобщава Ройтерс, цитирани от БТА.

Брюкселските събития ще покажат на европейците, че както ние засилваме кампанията си срещу Даеш в Сирия, Ирак и другаде, така и те трябва да активизират усилията си и да се присъединят към нас, каза Картър в интервю за Си Ен Ен.

Според Хилари Клинтън, която е фаворит за демократическата номинация за президент на САЩ, атентатът в Брюксел е "поредното брутално напомняне", че трябва да се направи повече за побеждаването на екстремистите от "Ислямска държава", включително от страна на Европейския съюз, предаде Ройтерс.

В реч в Станфордския университет вчера Клинтън заяви, че САЩ и европейските страни трябва да погледнат "по-твърдо" на мерките за сигурност на летищата и други "меки" (уязвими) обекти, които са извън периметрите за сигурност.

Клинтън заяви още, че би искала повече европейски страни да инвестират в отбраната и сигурността по начина, по който е постъпвала Германия по време на администрацията на президента Обама.

По думите на Клинтън най-спешната задача е да бъде спрян потокът, към и от Близкия изток, от бойци, които са граждани на Франция, Германия, Белгия и Великобритания с европейски паспорти и това ги улеснява да пътуват до Сирия и да се връщат радикализирани.

Според Клинтън много европейски страни в момента не предупреждават съседите си, когато върнат от границата си "заподозрян джихадист" или бъде откраднат паспорт на техен гражданин. Страните от ЕС трябва също така да бъдат по-склонни да споделят информация за пътниците на самолетите, каза Клинтън.

Клинтън се похвали, че сега всъщност е по-лесно за САЩ да получат данни за пътниците от страните от ЕС, отколкото за страните от ЕС да получат такива данни от собствените си съседи, благодарение на споразумението, което САЩ са договорили по времето, когато тя беше държавен секретар.

Клинтън похвали и традиционното партньорство между САЩ и Европа, като нарече северноатлантическия алианс НАТО "една от най-добрите инвестиции, които Америка някога е правила".

Републиканският фаворит Доналд Тръмп през последните дни бе заявил, че САЩ трябва да преразгледат участието си в алианса.

Клинтън атакува Тръмп, както и съперника му Тед Круз, като заклейми "обидната, подстрекателска реторика, демонизираща всички мюсюлмани, включително тези, които биха могли да бъдат партньор в борбата с тероризма".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай