САЩ чака бурята на века

САЩ чака бурята на века | StandartNews.com

Голяма снежна буря, невиждана от десетилетия, се очаква да връхлети източното крайбрежие на САЩ. Още първите снеговалежи, предшестващи голямата буря, причиниха хаос по пътищата и взеха жертви. В очакване на още по-лошото време милиони американци изпразниха магазините и напълниха килерите.

Извънредно положение бе предварително обявено в няколко щата - Мериленд, Северна Каролина, Джорджия, Пенсилвания, Вирджиния и окръг Колумбия, където се намира столицата Вашингтон. В периферията на бурята попадат и всички щати от Арканзас на юг до Ню Йорк на север. Според прогнозите на метеоролозите Вашингтон ще попадне в най-засегнатия от бурята район, като в столицата се очакват до 60 см сняг. Властите предупредиха за възможно прекъсване на електричеството.

Авиокомпаниите предварително призоваха пътниците си да отложат резервираните самолетни билети за друга дата и предупредиха, че вероятно ще има закъснения и отмяна на хиляди полети. Властите във Вашингтон обявиха вчерашния петъчен ден за неучебен. Градският транспорт в столицата също няма да работи през почивните дни. В трескава подготовка за бурята американците в района изпразниха рафтовете на супермаркетите и се запасиха с провизии. 50 милиона души бяха предупредени, че може да бъдат засегнати от климатичните условия.

Ден преди пика на бурята лошото време по американските пътища взе жертви. Двама шофьори загинаха при катастрофи в Северна Каролина, един в Тенеси и един пешеходец е загинал в Мериленд. Властите предупредиха населението да се пази и от очакваните силни ветрове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай