САЩ с призив към Русия. Какво искат хората на Байдън?

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се чу с руския си колега Сергей Лавров по телефона

САЩ с призив към Русия. Какво искат хората на Байдън? | StandartNews.com

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза на руския си колега Сергей Лавров в телефонен разговор днес, че сега е моментът руските войски да се изтеглят от границата с Украйна, ако Москва не възнамерява да нахлуе, съобщи пред репортери високопоставен служител на Държавния департамент, цитиран от Ройтерс.

В телефонен разговор, продължил около 30 минути, Блинкън и Лавров разговаряли "професионално и доста откровено" на английски език, каза служителят, но добави, че не е имало пробив или споразумение и че Вашингтон не е видял никакви признаци за потенциална деескалация.

"Продължаваме да чуваме уверенията, че Русия не планира да нахлуе, но със сигурност всяко действие, което виждаме, говори друго, с продължаващото струпване на войски и тежки оръжия към границата", каза служителят, пожелал анонимност.

"Ако президентът Путин наистина не възнамерява да води война или да търси смяна на режима (в Киев), държавният секретар каза на външния министър Лавров, че сега е моментът да изтегли войските и тежкото въоръжение и да се ангажира съссъществен диалог... който може да укрепи колективната европейска сигурност", заяви служителят.

Русия е струпала над 100 000 войници в близост до украинските граници и отрича плановете си за нахлуване - действие, което ако бъде предприето, ще предизвика тежки санкции от страна на САЩ и съюзниците им.

Миналата седмица Западът официално отхвърли руските искания за забрана на Украйна да се присъедини към НАТО и да изтегли силите на НАТО от Източна Европа, като същевременно изрази готовност да разговаря за контрол на въоръженията и мерки за укрепване на доверието.Официалният представител на Вашингтон също така заяви, че Лавров е изяснил в разговора си с Блинкън, че писмото, което Лавров е изпратил до Съединените щати и други страни в понеделник "не е техен официален отговор".

"(Официалният) отговор ще трябва да се отправи към президента Путин, след това той ще го изпрати на нас", каза служителят. "След като го получим, тогава секретарят и министърът се съгласиха, че те трябва да разговарят отново за следващите стъпки в процеса".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай