САЩ с още по-яростни действия към Русия и олигарсите

Готвят гражданска и наказателна конфискация на активи, придобити чрез незаконно поведение

САЩ с още по-яростни действия към Русия и олигарсите | StandartNews.com

Американското правосъдно министерство сформира работна група, известна като "KleptoCapture", целяща да постави под лупа финансите на руските олигарси, след като Вашингтон засили натиска върху Москва да прекрати инвазията си в Украйна, съобщи Ройтерс.

Работата на междуведомствената работна група ще бъде посветена на налагане на санкции, експортни ограничения и икономически мерки, целящи да изключат Русия от световните пазари, заяви министърът на правосъдието Мерик Гарланд (на снимката) в изявление.

Името на работната група идва от думата клептокрация, която се определя като корумпирани лица, които злоупотребяват с властта си, за да натрупват богатство за сметка на управляваните от тях лица.

"За тези, които подкрепят руския режим чрез корупция и заобикаляне на санкциите: ние ще ви лишим от сигурно убежище и ще ви държим отговорни", заяви заместник-главният прокурор Лиза Монако. "Предупреждаваме олигарсите: ще използваме всички инструменти, за да замразим и конфискуваме престъпните ви доходи", допълни тя.

Оперативната група ще бъде ръководена от офиса на Монако и ще отговаря за разследването и преследването на нарушения на санкции. Тя ще използва законите за гражданска и наказателна конфискация на активи, придобити чрез незаконно поведение.

Ден по-рано в своята реч за "Състоянието на Съюза" президентът на САЩ Джо Байдън атакува руския държавен глава Владимир Путин за нападението на Русия срещу Украйна.

"Той си мислеше, че може да нахлуе в Украйна и светът ще се промени напълно", каза Байдън. "Вместо това той срещна стена от сила, каквато никога не си е представял. Той се изправи срещу украинския народ."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай