САЩ с обвинение към Путин, готвил се да ползва оръжие

Русия си служи с газа за политически цели, коментира съветник на Джо Байдън

САЩ с обвинение към Путин, готвил се да ползва оръжие | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин е близо до използването на природния газ като оръжие и политически инструмент.

Това обяви съветникът по глобалната енергийна сигурност на президента на САЩ Джо Байдън Амос Хохщайн, цитиран от Ройтерс. "Мисля, че се доближаваме до тази линия, ако Русия наистина има природен газ за доставка и реши да не го предостави, или ще го направи, само ако Европа се присъедини към други искания, които са напълно несвързани с газовата криза“, каза Хохщайн, отговаряйки на питане дали Путин използва газа като оръжие.Хохщайн добави, че цените на газа в Европа са се повишили не само от събитията в региона, но и от сухия сезон в Китай, който намали производството на енергия от хидроенергийни източници и увеличи световната конкуренция за природен газ.И все пак, докато редица фактори доведоха до европейската газова криза, Русия е в най-добра позиция да се притече на помощ на Европа, каза още той.

"Според мен няма съмнение и самата Международната енергийна агенция потвърди, че единственият доставчик, който наистина може да направи голямата разлика за европейската енергийна сигурност в момента за тази зима, е Русия“, каза Хохщайн.

Той посочи, че Русия може да увеличи производството на газ нагоре по веригата и трябва да го направи бързо чрез съществуващите тръбопроводи.

Юрий Витренко, ръководителят на украинската държавна енергийна компания "Нафтогаз", каза по-рано този месец, че Русия се опитва да изнуди Европа да сертифицира газопровода си "Северен поток 2", като поддържа ниски доставки на гориво. Газопроводът, срещу който Вашингтон се противопоставя, защото ще заобиколи Украйна, е завършен, но се нуждае от одобрения от германските регулатори, за да започне да доставя руски газ под Балтийско море за Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай