САЩ с много важна новина за НАТО. Решението

Има категорична подкрепа за Прибалтика

САЩ с много важна новина за НАТО. Решението | StandartNews.com

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън приключва кратката си обиколка в трите балтийски държави, която има за цел да увери тези бивши съветски републики и настоящи членове на НАТО, че Алиансът ще гарантира сигурността им, на фона на продължаващата с пълна сила война на Русия срещу Украйна, съобщи Асошиейтед прес, предаде БТА.

Блинкън се срещна с високопоставени представители на естонските власти в Талин днес - ден след като изслуша призивите на Литва и Латвия за повече подкрепа и по-голямо присъствие на войски на Съединените щати и НАТО за възпиране на Русия. "Ще защитаваме всеки квадратен сантиметър от територията на НАТО, ако бъде атакувана, ако е обект на агресия", обеща държавният секретар на САЩ пред министърката на външните работи на Естония Ева-Мария Лийметс.

Тя от своя страна осъди руската инвазия, наричайки я пряка заплаха за Европа и особено за трите балтийски държави. "Тъй като ситуацията със сигурността в Европа се промени, ние трябва да продължим да укрепваме отбранителната и възпиращата позиция тук, в НАТО, особено на източния фланг", подчерта Лийметс.

Естонската премиерка Кая Калас призова всички руски и беларуски банки да бъдат изключени от международната разплащателна система СУИФТ (SWIFT) и употребата на криптовалутите в двете страни да бъде ограничена, за да не се използват пробойни в санкциите, предаде Ройтерс.

"Нашият фокус трябва да бъде върху пълната изолация на Русия от свободния свят", заяви Калас на съвместна пресконференция с Блинкън. Докато войната в Украйна бушува, лидерите и на трите балтийски държави изразиха сериозна загриженост относно намеренията на руския президент Владимир Путин спрямо техните страни - бивши съветски републики които сега са съюзници на Запада, отбелязва АП.

"Вече нямаме илюзии за Русия на Путин", каза латвийският външен министър Едгарс Ринкевич вчера в Рига. "Не виждаме никаква основателна причина да предполагаме, че Русия може да промени политиката си", добави той.

Литовският президент Гитанес Науседа каза пред Блинкън във Вилнюс, че политиката на възпиране вече не е достатъчна и че сега е необходима "изнесена напред отбрана".

"Путин няма да спре в Украйна, ако не бъде спрян", предупреди Науседа. Спомените за съветското управление са все още пресни в Прибалтика и след руското нахлуване в Украйна миналия месец НАТО бързо предприе действия за увеличаване на своето военно присъствие в тези страни на източния си фланг, а САЩ обещаха им допълнителна подкрепа, отбелязва АП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай