САЩ попари Русия заради Навални

Вашингтон санкционира девет руски лица и четири организации

САЩ попари Русия заради Навални | StandartNews.com

Властите в САЩ въвеждат ограничения за деветима руски граждани и четири организации, които според Вашингтон са замесени в инцидента с Алексей Навални, гласи изявление на Държавния департамент, съобщи БГНЕС.

Както отбелязват от външното министерство на САЩ, санкциите ще засегнат „девет руски лица и четири организации“. Според ведомството организациите „развиват потенциала на Русия в областта на химическото оръжие“. Включването в „черния списък” означава замразяване на американските активи и забрана на американските граждани или компании да правят бизнес с упоменатите в него.

Санкциите се налагат на Института по съдебна медицина на Федералната служба за безопасност /ФСБ/ на Руската федерация и на Държавния научноизследователски институт по военна медицина. Освен това новите ограничения важат за 33 Централен изследователски изпитателен институт и 27 Научен център на Министерството на отбраната на РФ, които вече са включени в американските черни списъци по -рано.

Днес и властите на Обединеното кралство наложиха санкции срещу седем служители на ФСБ, за които се смята, че са замесени в инцидента с Навални. Той беше хоспитализиран в Омск на 20 август 2020 г., след като се разболя на борда на самолет. По-късно беше откаран за лечение в Берлин.

На 2 септември германското правителство публикува изявление, че Навални е бил изложен на отровно вещество от групата „Новичок”. Според Берлин тези заключения са били потвърдени от независими лаборатории във Франция и Швеция.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков многократно е заявявал, че Москва е готова за всестранно сътрудничество с Германия, и че в Русия не са били идентифицирани токсични вещества в тялото на Навални преди той да бъде отведен за хоспитализация в Берлин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай