САЩ обмислят да вкарат Куба в черен списък

Има предложение страната да влезе в списъка на спонсорите на тероризма, Помпейо трябва да реши, пише Ню Йорк Таймс

САЩ обмислят да вкарат Куба в черен списък | StandartNews.com

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обмисля да включи Куба в списъка на страните, които спонсорират тероризма. Там вече са Иран, Северна Корея и Сирия, пише Ню Йорк Таймс, позовавайки се на свои източници.

Предполага се, че това предложение е направено от служители на Държавния департамент. Помпео трябва да реши дали да одобри плана за включване на Куба в списъка на страните, спонсориращи тероризма.

New York Times предполага, че този ход ще доведе до налагане на американски санкции срещу кубинските власти, което само ще усложни работата на новоизбрания президент Джо Байдън . Демократът многократно критикува твърдата политика на администрацията на Доналд Тръмп по отношение на острова, във връзка с която ще иска да изключи страната от списъка на спонсорите на тероризъм. Този процес обаче ще отнеме няколко месеца.

В отговор на въпроси от вестника говорител на Държавния департамент заяви, че няма да коментира "дискусии или потенциални решения" по отношение на списъка. Белият дом също не отговори на въпроси относно публикацията.

Тръмп и неговите поддръжници напоследък се опитват да вземат решения, които ще повлияят на политиката на САЩ при Байдън в първите месеци от управлението му. По-специално Белият дом обсъди засилването на санкциите срещу Китай и Иран.

Съединените щати прекъснаха дипломатическите връзки с Куба през 1961 г. в отговор на национализацията на американската собственост. След това Вашингтон обяви налагането на търговско и икономическо ембарго. Бившият президент на САЩ Барак Обама обяви нормализирането на двустранните отношения през 2014 г., но сближаването приключи през януари 2017 г., когато начело на САЩ застана Доналд Тръмп, припомня Лента.ру.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай