САЩ благодариха на Путин! Невероятна услуга

Какво се случва на валутния пазар

САЩ благодариха на Путин! Невероятна услуга | StandartNews.com

Руската рубла и еврото се сринаха, а доларът скочи до най-висока стойност от 20 години спрямо кошница от други основни валути. Това стана, след като руският президент Владимир Путин мобилизира запасняци, за да се бият в Украйна, като изрази готовност да използва всички средства, за да "защити страната си",пише business.dir.bg.

В сряда руската рубла се разменяше за 63 за долар, достигайки над двумесечно дъно. До 5 ч. сутринта българско време рублата се разменяше за 62.18 за долар, след като падна до 62.7975 - най-слабата точка от 7 юли насам, предаде "Ройтерс". Тя загуби 1.7% от стойността си спрямо еврото, като се разменяше 61.61 за евро и 1.5% спрямо юана до 8.776.

Руските фондови индекси също се сринаха, като енергийните гиганти "Роснефт" и "Газпром" в един момент загубиха около 12%.

Еврото се срина с цели 0,9% до $0,9885, двуседмично дъно, след като Путин заплаши да засили войната си в Украйна, добавяйки насрещни ветрове за общата валута преди очакваното огромно увеличение на лихвените проценти от Федералния резерв по-късно в сряда.

"Новините от Русия "подсказват, че може да сме на ръба на ескалация на войната, което поражда цял нов набор от източници на несигурност", каза стратегът на Rabobank Джейн Фоли. "Това се очаква да натежи на еврото и на валутите в Източна Европа."

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай