САЩ алармира: Русия готви зимно настъпление в Украйна

Руските планове зависят от времето, но то може да се случи в рамките на няколко седмици

САЩ алармира: Русия готви зимно настъпление в Украйна | StandartNews.com

Разузнаването на САЩ е предупредило европейските съюзници за нарастваща опасност от руско настъпление на територията на Украйна. Опасността нараства с настъпване на студените месеци и зимата, съобщава телевизия Си Би Ес.

Руските планове зависят от времето, но то може да се случи в рамките на няколко седмици, ако няма реакция от страна на Запада, заявява източник пред телевизионния канал, пожелал да запази анонимност.

Източници отбелязват, че струпването на руски войски на границата с Украйна наскоро надхвърля предишните подобни действия на руските власти. "За разлика от натрупването на сили миналата пролет, което се разглеждаше като демонстрация на сила, служителите на американското разузнаване предупреждават, че сегашното може да бъде подготовка за действителна инвазия в Донбас в Източна Украйна", се казва в изявлението.

Си Би Ес припомня, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че Алиансът следи отблизо "голямата и необичайна концентрация на руски войски" близо до границата с Украйна. След среща с германския канцлер Ангела Меркел той каза, че е наложително Русия "да демонстрира прозрачност по отношение на това военно натрупване, деескалация и намаляване на напрежението".

След Столтенберг и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обяви, че страната му има "истински притеснения" относно действията и изявленията на Русия за Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай