Сарко не бил взел и цент от Бетанкур

Сарко не бил взел и цент от Бетанкур | StandartNews.com

Париж. Бившият френски президент Никола Саркози отрече да е взимал каквито и да е било пари от фамилията Бетанкур, съобщи в. "Сюд-Уест". Изданието публикува част от показанията на екс държавния глава по време на изслушването му пред съдия преди два дни.

Както агенция СТандарт Нюз съобщи Сарко бе изслушан заради подозрения за незаконно финансиране на част от президентската му кампания през 2007 г. с пари от наследницата на козметичния гигант "Л'Ореал" Лилиан Бетанкур, сочена за най-богатата жена във Франция.

Следователите разследват дали Саркози е получил 800 000 евро чрез незаконно финансиране. Разследва се и дали трансфери от швейцарски сметки са били предадени на ковчежника на кампанията на Саркози, или дори директно на кандидата за президент.

Саркози беше изслушан със специален статут на свидетел, при който разпитваният все още не е напълно изчистен от подозрения за участие в престъпление, но и такива не са му повдигнати.

"Познавам фамилия Бетанкур, откакто съм навършил 28 години. Сега съм на 57. Имам пет кампании за кмет и те никога не са ми давали и един цент. Не съм им искал и не съм им давал никакви пари. Не съм започнал и да го правя на 52 години, когато станах президент на републиката", посочи пред съдия Жан-Мишел Жантил Саркози.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай