Сърбия очаква милиони бежанци

Сърбия очаква милиони бежанци | StandartNews.com

Властите в Сърбия се готвят за нова, много по-мащабна бежанска вълна през следващите месеци, съобщават местните медии. В момента в страната официално има над 70 000 бежанци.

"В самото начало на есента Сърбия ще бъде изправена пред нова бежанска вълна. Тя ще е много по-голяма от сегашната. В момента всеки ден влизат по около 1000 имигранти от Сирия", съобщават от сръбските сили за сигурност.

Във втората бежанска вълна се очакват предимно много бедни хора от Сирия и от други азиатски държави, които бягат от насилието на ИД. Сръбските власти очакват голяма част от близо трите милиона сирийски бежанци на границата с Турция да преминат през Гърция и Македония и оттам да се отправят към Сърбия. Повечето бежанци искат да стигнат до Белград, защото за тях това бил "финансовият рай", където могат да получат пари. Властите в Сърбия много бързо издават документ за бежанец, който им позволява да теглят пари от банките.

Атина изпраща спецчасти на о-в Кос

Гърция изпрати спецчасти на о-в Кос, където се повиши напрежението поради огромния наплив на бежанци, съобщи Франс Прес. Решението бе взето, след като управителят на острова Георгос Киритис предупреди за "кръвопролития" , ако ситуацията на Кос, с население 33 000 души и чакащи документи 7000 имигранти, се влоши. "Това е последното ми предупреждение. Управлението на проблема стана невъзможно", добави той, цитиран от местните медиите. Два екипа - 40 полицаи, са пристигнали в Кос. Общо 250 души допълнителни полицейски сили ще бъдат разположени на островите в Егейско море.

Според Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) за първите шест месеца на годината на гръцките острови са регистрирани близо 124 000 бежанци - близо 750% повече, отколкото е бил броят им през същия период на 2014 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай