Сърбия иска компенсации от НАТО за бомбардировките

Сърбия иска компенсации от НАТО за бомбардировките | StandartNews.com

Представители на сръбската общественост поискаха от НАТО компенсация за щетите, нанесени на страната от алианса по време на бомбардировките над Югославия през 1999 г., съобщи ТАСС. Инициативата дойде от сръбска неправителствена организация и от Клуба на генералите и адмиралите по време на среща по повод 16-годишнината от трагичните събития. Генералът в оставка Йово Миланович смята, че действията на НАТО са "нарушили всички норми на международното право и са донесли на Югославия огромни материални щети и големи човешки жертви". Участниците в срещата подкрепиха неговото предложение за възобновяване на исканията към Алианса за компенсация, както и за започване на наказателно дело срещу западните лидери, които са приели и подкрепили решението за бомбардировките.

Около 200 привърженици на Сръбската радикална партия се събраха вчера пред сградата на Генералния щаб на сръбската аррмия в Белград по повод годишнината от бомбардировките. Те запалиха знамена на НАТО, ЕС, САЩ и Косово.

Операция "Съюзна сила", която НАТО осъществи без съгласието на ООН, започна на 24 март 1999 г. и продължи 78 дни. Мишена на натовските бомбардировачи и на крилатите ракети, пускани от кораби в Средиземно море, станаха различни обекти, разположени на цялата територия на Сърбия и Черна гора. В действията взеха участие 19 страни членки на НАТО начело със САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай