Санкции срещу руски банки, ако бъде нападната Украйна

Планът на правителството е за прекъсване на кореспондентските връзки в банкирането, което ще засегне глобалните парични потоци

Санкции срещу руски банки, ако бъде нападната Украйна | StandartNews.com

Правителството на американския президент Джо Байдън е подготвило начален пакет от санкции срещу Русия, който включва забрана за финансовите институции в САЩ да извършват трансакции на основни руски банки, съобщи Ройтерс, като се позовава на трима източници, запознати с темата.

Мерките, които ще бъдат въведени само в случай, че Русия нахлуе в Украйна, имат за цел да нанесат вреда на руската икономика, като прекъснат „кореспондентските” банкови връзки между санкционираните руски банки и американски банки, които позволяват извършването на международни плащания, съобщава БТА. 

Властите в САЩ и по-рано са казвали, че банковите рестрикции ще бъдат част от пакета на възможните санкции, но планът на правителството за прекъсване на кореспондентските връзки в банкирането, което ще засегне глобалните парични потоци - досега не е обявяван.

САЩ освен това ще приложат най-силното си средство за санкции срещу определени руски лица и компании, като ги поставят в списъка на подлежащите на санкции лица (Specially Designated Nationals - SDN), като фактически ги изключат от американската банкова система, забранят търговските им взаимоотношения с американци и замразят активите им в САЩ, съобщават същите източници.

Белият дом и министерството на финансите на САЩ са отказали да коментират информацията. Източниците са казали още, че пакетът може да претърпи промени до последната минута и не е ясно кои ще бъдат целите му. Те обаче смятат, че възможни обекти на санкциите са водещи руски финансови институции.

Експерти, с които се е консултирал Ройтерс, са казали, че макар че инструментът с кореспондентските банки не може да се сравни с включване в списъка SDN, който предвижда замразяване на банкови активи, той би могъл да нанесе съществен удар върху определените банки, като направи трудно за тях да извършват трансакции в долари, а доларът е световна резервна валута.

Според източниците американското правителство може да изключи определени видове трансакции от обхвата на санкциите, ако бъде сметнато за необходимо, съобщи Нова тв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай