Самолети излитат с бежанци по крилата, падат в Узбекистан

Бягството от талибаните докара въздушни катастрофи

Самолети излитат с бежанци по крилата, падат в Узбекистан | StandartNews.com

 

Паниката сред бежанците от Афганистан докара сериозен въздушен трафик над съседен Узбекистан и първите самолетни катастрофи.

Афганистанският военен самолет Embraer-314 се удари в узбекски МиГ-29 в небето над Узбекистан, съобщи генералната прокуратура на републиката, цитирана от РИА Новости.

Катастрофата е станала в неделя вечерта.

Само за уикенда през въздушното пространство на Узбекистан са преминали нелегално 22 военни самолета и 24 хеликоптера от Афганистан. Те са превозвали военни, които бягат от талибаните.

За да контролират полетите на военните узбеките вдигнали изтребителите си. Но докато наблюдавали машините Embraer-314,  един от екипажите на МиГ-29 се ударил в бойния самолет над Сурхандаринската област. Пилотите на двата самолета се приземили с парашути, но засега е ясно само, че двама от тях са тежко ранени и спешно са закарани в местна болница.

На границата с Узбекистан е привидно спокойно, но през КПП-то пускат само узбеки или хора с бизнес визи. Входът от Афганистан е затворен, а над 150 военни от Кабул са били задържани от узбеките през последната нощ в опит да минат нелегално границата. Грози ги поне 5 години затвор.

В същото време летището в Кабул работи на пълни обороти. Украински самолет кацна, за да прибере украинци, нидерландци, хървати и граждани на Беларус, както и няколко афганистанеца, които вече са поискали статут на бежанци в Киев. 

Кадрите, които се излъчват пряко от летището напомнят холивудските екшъни, в които хора бягат след рулиращ самолет и се опитват да се хванат за крилата му в последен опит да напуснат Афганистан.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай