Само за година: 60% повече жертви на тероризма

Увеличава се и обхватът на атаките – миналата година такива са регистрирани в 60 държави

Само за година: 60% повече жертви на тероризма | StandartNews.com

10 000 атентата с 18 000 загинали, показват данните за 2013 г.

Сидни. Броят на терористичните нападения се е увеличил с 44%, а на жертвите от тях - с 61% за една година, показва докладът "Глобален индекс на тероризма" през 2014 г.

През 2013 г. броят на атентатите е бил 10 000, като повечето от тях са дело на терористичните групировки „Ислямска държава", „Ал Кайда", "Боко Харам" и талибаните. При тях са загинали 18 000 души. Значителен принос за ръста има и започналата през 2011 г. гражданска война в Сирия.

Най-засегнатата от тероризъм държава е Ирак. Там жертвите на атентати са 6 362 души. Огромна част от загиналите през миналата година – около 80%, е концентрирана в общо пет страни – Ирак, Сирия, Афганистан, Пакистан и Нигерия.

"Увеличава се не само честотата на атентатите, но и обхвата им", се отбелязва в доклада. През миналата година актове на тероризъм са регистрирани в 60 държави.

Основният, но не и единствен, мотив за извършване на нападения, е религиозен.

„Има много много региони с мирни мюслмански мнозинства, които не страдат от тероризъм, като Катар, ОАЕ и Кувейт, макар че там играят и други социални, политически и геополитически фактори", се набляга в доклада на Института за икономика и мир.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай