Рикошетът "Навални" - от Берлин до Вашингтон

Путин се изнерви, рублата се срина, забъркаха и Лукашенко

Рикошетът "Навални" - от Берлин до Вашингтон | StandartNews.com

* Докато лекарите спорят отровен ли е опозиционерът, САЩ заплашиха Русия с нови санкции

* Путин се изнерви, рублата се срина, забъркаха и Лукашенко

 

В началото бе болестта на Навални: синкоп, колапс, шок и кома. Така го свалиха от самолета в руския град Омск и го вкараха в местната болница, а след няколко дни го изпратиха в Берлин, за да го лекуват германците. Те пък заговориха, че е отровен и с това нанесоха удар на Кремъл в очите на света. Направо сюжет за филм. Неговият край все още не е дошъл, така че сценаристите ще трябва да почакат. Но пък не и онези драматурзи, които пишат пиесата на световната политика…

Спорният случай с опозиционер номер едно в Русия със сигурност ще бележи отношенията между Москва и Запада през идните месеци. А ако последват и поредни санкции на САЩ и ЕС, то няма как повече да ядосат президента Путин, който май с всеки изминал ден се оказва притиснат до стената – заради международния натиск, заради вътрешните проблеми, а и затова, че, както се струва на някои наблюдатели, изпуска кормилото на властта, когато малките камъчета може да преобърнат колата.

Меркел ли се разсърди на Путин, той ли се сепна от берлинските обвинения още преди да са дошли (но пък бяха очаквани) - това едва ли ще узнаем. Във всеки случай германската канцлерка не успя да осигури докарването на Навални в Берлин, та се наложи малко известният по света президент на Финландия да осигури медицинския коридор. Разрив между Путин и Меркел има. Най-малкото защото държавният глава в Кремъл избра не да информира колежката си за първи път за своето мнение по темата, а се обади на италианския министър-председател Джузепе Конте и поднесе версията си.

В телефонен разговор с Конте руският президент подчертал, че е недопустимо да се отправят прибързани и необосновани обвинения във връзка с хоспитализацията на Навални, съобщиха от пресслужбата на Кремъл. Държавният глава е заявил също така, че е заинтересован от „щателно и обективно разследване на всички обстоятелства около случилото се“.

Направените в две руски лаборатории изследвания не потвърдиха първоначалните подозрения. Но след като беше транспортиран до берлинската клиника „Шарите“, германските лекари обявиха, че има вероятност опозиционерът да е бил отровен. Те не посочиха с какво и така хвърлиха медии и политици в нов рунд за спекулации.

Русия също има интерес от установяването на причините за състоянието на Алексей Навални и не иска да се кара със Запада. Това стана ясно от думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на настоятелните призиви на Берлин, Париж и Брюксел за разследване на предполагаемото отравяне на опозиционера.

Дмитрий Песков определи като прибързани направените на Запад изводи за отравянето на Навални: „Отнасяме се търпеливо към така обилно използваните различни прибързани формулировки, че с голяма степен на вероятност става въпрос за отравяне и т.н., но категорично не сме съгласни с това на сегашния етап. Как можем да говорим за отравяне, когато няма отровно вещество?“ Резонен въпрос!

На среща в Москва в сряда американският заместник-държавен секретар Стивън Бигън предупреди руския министър на външните работи Сергей Лавров, че ако версията за отравянето на Навални се потвърди, САЩ ще наложат на Русия нови санкции.

Според Бигън те ще бъдат много по-строги от санкциите за предполагаемата руска намеса в американските президентски избори преди четири години. Бигън видимо беше бесен, но пък това последва други бесове, избухнали по-рано в Руската Дума. Нейният председател - дали под давлението на Кремъл или по собствена недомислена инициатива - допусна по-рано, че инцидентът с Навални може да е провокация на Германия и други европейски държави. Целта била да се дискредитира Русия, която се обяви категорично против всякаква външна намеса във вътрешните работи на Беларус. Тук отиваме към друг случай, който ще бъде тема за разследвания и изводи – режима на Лукашенко в Минск.

За да вгорчи още повече настроението на самодържеца в Кремъл, руската рубла продължи да поевтинява спрямо еврото и достигна най-ниски нива от началото на 2016 година насам. Водещи, естествено, са опасенията за по-нататъшното влошаване на отношенията на Москва със Запада заради обвиненията за отравянето на Навални, но и с оглед накризата в Бе ларус, която Русия, поне за момента, не знае как да третира.

Има опасния, че Русия може да предложи да подкрепи дългогодишния беларуски лидер Александър Лукашенко срещу масовите протести в Беларус или да се намеси в политическата криза там по някакъв начин.

Лекарите с нищо не помогнаха за успокояване на ситуацията, като също сблъскаха мнения за състоянието на Навални и за причината за това състояние. Първи бе главният лекар на болницата за спешна помощ в сибирския град Омск Александър Мураховски. Той написа писмо до германските си колеги с предложение за помощ.

Мураховски информира лекарите от берлинската болница "Шарите", че в Омск на Навални са направени пълни изследвания, включително за наличие на отрова в организма му. Такава не е била открита. Нямало барбитурати, нито стрихнин, нито синтетична отрова. В системата му имало само алкохол и кофеин.

Алексей Навални е бил отровен, съобщиха лекуващите го лекари от берлинската болница „Шарите“. В организма му имало вещество, което блокира централната и периферната нервна система, но то засега остава неизвестно. Смешно ли, тъжно ли, но го лекуват с друга отрова - атропин.

Алексей Навални е най-известният критик на Кремъл, многократно задържан от органите на реда и преживял няколко опита за покушение. Той е особено тежък случай за властите в Русия, тъй като, освен че буни народа, оглавява организация, непрекъснато предоставяща информация за корупционните практики на най-високо ниво в руската политика. И тъй като такива обвинения не се и коментират от силните на деня в Москва, те се оказват безполезни, без обаче да остават глас в пустиня, както се вижда от реакциите на света спрямо личността и авоарите на руски олигарси, най-вече директно обвързани с Владимир Путин.

И ако действително става въпрос за опит за убийство, тогава може би Русия ще успее да открие и накаже виновниците за състоянието на опозиционера. Поне така се надяват малкото останали на Запад привърженици на Путин. Ако той изпусне ситуацията, както това се случи след убийството на Борис Немцов, този път може и да не се измъкне от примката, която се затяга от всички посоки. Ако извади обвинени и осъдени, може и (евентуално, но не сигурно!) да разполага с отговор на своите критици, които са много, много дълъг списък по света.

А може и да хвърли в лапите на правосъдната система някой и друг олигарх, гравитиращ около Кремъл.

Това Путин вече е правил. Но има в Русия и истинско зло, което се крие зад паравоенни организации, зад уж патриотични каузи и желание за световно надмощие. Техните юзди Путин сякаш изпуска и нервността му започва да става явна. Което е поредното доказателство, че не редът, не демокрацията, нито дори властта в Кремъл някога ще узреят, за да получат онова световно признание, от което се нуждаят.

Кой е критикът номер 1 на Кремъл

В момента той е неформалният лидер на руската опозиция. Навални е юрист и блогър, който води упорито битките си с корупцията. Критичната му позиция го е въвличала в не една и две ситуации, в които животът му е бил изложен на опасност.

Алексей е човекът, който през последните 12 години не спира да повтаря: "Сбогом, Путин!". Син на военен, юрист по образование, със специализация в Йейл - той влиза в обществения живот на Русия през 2008-а заради непримиримостта си към управлението и острия си език.

Прочува се с разобличителните си статии за корупционни схеми в предприятия. Три години по-късно е сред първите арестувани на протестите срещу Путин. До 2014 г. Навални е задържан 7 пъти за организиране и участие в демонстрации. Политическата му кариера излиза от традиционните партии.

В биографията му влиза и кандидатура за кмет на Москва. На вота през 2013 г. успява да спечели подкрепата на почти 28% от избирателите. През 2016 г. обявява, че ще се кандидатира за президент. Не е допуснат до надпреварата заради „стари присъди“.

Той обаче остава верен на стила си - да критикува и да разобличава. Създава фонд за борба с корупцията, който събира данни за корупционни схеми. Не спира да критикува и през социалните медии.

Атаки и контраатаки бележат отношенията му с Кремъл. Путин се прави, че не го забелязва. Задържан е многократно. Офисите му са претърсвани и разхвърляни периодично. Последното му наказание е от миналия месец, когато получи забрана да напуска Москва „заради клевета“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай