С лице назаем ли е Ружа, издирвана от ФБР?

Очакваха криптокралицата да се появи в Букурещ на среща на OnеCoin

С лице назаем ли е Ружа, издирвана от ФБР? | StandartNews.com
  • Очакваха криптокралицата да се появи в Букурещ на среща на OnеCoin
  • Игнатова се разхожда из Балканите с променена външност след пластична операция, твърди журналист


Била ли е криптокралицата Ружа Игнатова в Букурещ преди дни? Отговор на този въпрос все още няма. Очакванията издирваната от ФБР българка да се появи в румънската столица се появиха след като в YouTube бе пуснато едноминутно клипче, на което на румънски се анонсира среща на OnеCoin инвеститори под наслов "Легендата за One". От него става ясно, че тя ще се проведе от 21 до 23 август 2020 г. в Букурещ. Повече данни за мястото не са посочени, пише bg.voice.
За криптокралицата се предполага, че е с променена външност и се разхожда из държави на Балканския полуостров след като изчезна през есента на 2017 г. Тогава бе издадена тайна заповед за нейния арест. Разследвана е в САЩ за изграждане на финансовата пирамида One Coin, довела до завличане на инвеститори от цял свят с $ 4,9 млрд. Ако бъде заловена и изправена пред правосъдието, рискува 80 г. затвор. По следите на мистериозната дама тръгва журналистът Джейми Бартлет. Той прави разследване "Как Ружа Игнатова измами света и след това изчезна", което публикува на сайта на BBC. През 2019 г. една от следите отвежда Бартлет на конкурс за красота в Букурещ. "Мъжете пиеха шампанско направо от бутилките, а всички ни гледаха по начин, който ни караше да се чувстваме много неудобно. По-късно разбрахме, че д-р Ружа Игнатова също е била там, на същото събитие, точно под носовете ни... Но променена с пластична операция, за да не бъде разпознаваема", пише Бартлет.
Междувременно братът на Ружа - Константин Игнатов, който бе арестуван в САЩ през март 2019 г. за дейността си в пирамидата, сключи споразумение с властите. Той се признa зa винoвeн пo някoлкo oбвинeния, включитeлнo зa прaнe нa пaри и измaмa. Така успя да отърве 90-години затвор и вече не е сред основните обвиняеми по процеса срещу OneCoin. Новината съобщи бизнес изданието Finance Magnates. От цитирани документи става ясно, че процесът ще продължи срещу Ружа Игнатова, която е основател на компанията, считана за Схема на Понци, тоест финансова пирамида.
Засега липсват подробности как точно е уреден случаят Константин, но вече се разбра, че

Игнатов е "пропял" срещу сестра си
Той е предоставил на щатските власти информация "за престъпленията, които извърших, и всяка информация, която имах за OneCoin и свързаните с тях хора и престъпленията, които са извършени там".
Игнатов твърди, че те са дело на членове на неговото семейство - сестра му и майка му Веска, която играе важна роля в работата на OneCoin. Константин бил наел частен детектив, за да намери Ружа, но се кълне, че не е разговарял с нея, откакто изчезнала. Преди месеци Игнатов твърдеше, че Ружа се е покрила заради недоволството на вложилите стотици хиляди долари инвеститори, които осъзнали, че става въпрос за пирамида.

Покрай разследването излезе и името на Нийл Буш
- брат на бившия президент Джордж Буш и син на покойния Джордж Х. Буш. Нийл платил 300 000 долара, за да присъства на среща, на която е Игнатова. Участвал в качеството си на член на борда на компанията Hoifu Energy, собственост на китайския бизнесмен д-р Ху Чи Минг. Твърди се, че Минг уреждал сделка за 60 милиона долара, която би предоставила заем за закупуване на африканско петролно находище и ще бъде финансирана с пари и "много голяма част от покупната цена" в OneCoin.
Сега показанията на Константин изиграха ключова роля за осъждането на Марк Скот, законния представител на OneCoin, който участва в пране на 400 милиона долара.
Създадена в България, фирмата има филиали по целия свят и е изправена пред съдебни действия в множество юрисдикции.
Наскоро Сингапур глоби филиал на OneCoin със 72 000 долара за популяризиране на схемата за измама на потенциални жертви.

 

Правят минисериал за  бизнесдамата от Русе

Дамата, за която се смята, че е завлякла около 3 милиона души от 175 държави, е родена в Русе на 30 май 1980 г. Любопитният факт, който не е бил известен доскоро, разкри местният вестник "Утро". В медията получили писмо от мъж, който се представил за служител в продуцентска компания. От него ставало ясно, че "криптокралицата" е родена в Русе през 1980-а, а на 10-годишна възраст заминава за Германия с родителите си. Завръща се на 26-годишна възраст с докторантура от Констанца и магистратура от Оксфорд и започва работа в офис на McKinsey в София. "Аз работя върху сценарий за филм по нейната история и ми е интересно детството й", пишело в писмото. Според мъжа документите, с които разполагал, били абсолютно достоверни, тъй като се разпространявали от уважаван източник. Отказал обаче да разкрие повече подробности за филма, както и кои актьори ще участват в него.
Преди няколко месеца холивудски сайт обяви, че корпорация е спечелилата правата за изработка на минисериал за Ружа Игнатова. Епизодите ще са базирани на супер нашумелия подкаст на ББС със заглавие "Липсващата криптокралица", който натрупа 3.5 милиона изтегления и стана номер едно в английската класация на АйТюнс. Дали филмът, за които официално се съобщава, и този, за който "Утро" научи от първо лице, са един и същ, може само да се предполага, пише медията.
Възходът на Игнатова започва през 2014 г., когато тя основава виртуалната валута ОneCoin. Година по-късно става собственик на емблематични сгради в центъра на София, сред които бившия ресторант "Крим", купен за 4.2 млн. евро, и къщата на известния лекар, политик и за кратко кмет на София (1895-1896) акад. Димитър Моллов, която придобива срещу 5 млн. евро.
В интервю за "Капитал" Игнатова споделя, че основен пазар на криптовалутата й е Азия, където са 50% от клиентите й.
"Нашата идея е OneCoin да стане като Фейсбук. Досега криптовалутата беше само за елита, а  ние се стремим да я масовизираме", обяснява Игнатова и добавя, че минималната сума за участник, който иска да се включи, е 130 евро.
Тя се появява на две корици на престижното списание "Форбс". През 2014 г. на пищна церемония в "Шератон", облечена в червена рокля, Игнатова се окичва с приза Бизнес дама на годината.
През 2015 г. Комисията за финансов надзор първа алармира за възможни злоупотреби и въвличане в измамни схеми, като публикува съобщение, в което информира, че дейностите, свързани с придобиване, търгуване и разплащане с уанкойн, не са регулирани от действащото европейско и национално законодателство.
Година по-късно става ясно, че Игнатова и бизнесът й са разследвани в Лондон, а институциите сигнализират потребителите за възможни рискове.
В същото време Ружа събира погледите на хайлайфа с умопомрачителните си партита и звезди от най-висок ранг, които успява да събере под свое домакинство. През 2016 г. кани Том Джоунс на свое събитие. Организира редовно и приеми на яхтата си "Давина", която е оценена на 15 милиона евро. А нейни сътрудници обикалят градове и канят на срещи потенциални вложители с интерес към криптовалутата, като разказват за бързата възможна печалба от инвестирането в нея.
Разбиването на схемата, в която участват и български служби, става през януари 2018 година. А следите на Ружа се губят пет месеца по-рано, когато започва разследване срещу нея от страна на Германия. Последните официални данни за "криптокралицата" са от октомври 2017 г., когато лети за Атина, след което буквално се изпарява. Смята се, че нейни високопоставени приятели, вероятно политици, са я предупредили, че е издирвана.
Според една от версиите Игнатова се укрива в България, според друга е в Гърция и свободно да плава из Средиземно море с луксозната си яхта. Смята се, че има поне няколко фалшиви паспорта, които й позволяват да пътува свободно из Европа, както и между Русия и Дубай. Известно е, че е живяла във Франкфурт, където са бившият й съпруг и детето й.
Многобройните й имоти започват да се прехвърлят и продават между различни фирми и мними собственици, така че на нейно име не остава почти нищо.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай