Руският посланик в ЕС с ключов коментар за Украйна

Русия няма да нападне, освен ако не е провокирана да го направи, категоричен е той

Руският посланик в ЕС с ключов коментар за Украйна | StandartNews.com

В интервю за британския вестник „Гардиън“ руският посланик в ЕС Владимир Чижов заявява, че Русия няма да нападне Украйна, освен ако не е провокирана да го направи.

Владимир Чижов, който е руски представител в Брюксел от 2005 година, посочва, че Западът не би трябвало да се изненадва, че Русия ще контраатакува, ако Украйна предприеме атака срещу страната му, или безочливо бъдат убивани руски граждани където и да е – в Донбас или другаде.

„Под провокация имам предвид, че украинците могат да инсценират инцидент срещу самопровъзгласилите се републики в Донбас, провокирайки ги, а след това да ударят с цялата си мощ, като по този начин провокират Русия да реагира, за да избегне хуманитарна катастрофа по границите си“, пояснява Чижов.

„Гардиън“ коментира, че интервюто на Чижов едва ли ще успокои страховете за голямо руско нападение срещу Украйна, защото един от основните сценарии, според западното разузнаване е, че именно Москва ще предприеме „фалшива“ операция, за да провокира противника, което да ѝ даде основание за военна намеса.

"Гардиан" пише, че Донбас е район в Източна Украйна, където Кремъл е въоръжил и финансирал въстания на руски граждани след 2014 година, предава БНР.

Изданието твърди, че през последните години са дадени стотици хиляди руски паспорти на жители на така наречените Донецка и Луганска народни републики. Говори се за 700 000 руски граждани в тях.

В регионалния конфликт са убити повече от 14 000 души. Чижов отхвърля страховете на Запада за неизбежен конфликт, като отбелязва, че руските войски по украинската граница са еквивалент на тези по време на голямото военно учение „Запад 21“ през септември, когато никой не е казал нищо.

Западни военни анализатори обаче твърдят, че сегашното струпване на руски войски е безпрецедентно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай