Руски военен самолет на косъм от сблъсък с пътнически

Руски военен самолет на косъм от сблъсък с пътнически | StandartNews.com

Руски военен самолет, излетял от Копенхаген, за малко да се сблъска с пътнически летателен апарат. Това съобщи шведската армия, цитирана от Франс прес. Tehni изтребители са били изпратени до самолета за идентифицирането на машината.

Инцидентът е станал южно от град Малмьо, обясняват от шведските въоръжени сили. И изтъкват, че руският самолет, който не е нарушил шведското въздушно пространство, е летял без включен транспондер и заради това е бил засечен от радара на пътническия самолет. 

„Това е сериозно. Това е неуместно. Да се изключват транспондерите безспорно е опасно", каза министърът на отбраната на Швеция Петер Хулквист пред националното радио.

От своя страна от руското министерство на отбраната опровергаха изявлението. „Не е имало никакви предпоставки за авиационно произшествие, свързано с полета", стана ясно от официалния представител на министерство на отбраната в Москва Игор Конашенков.

Полетът е бил извършван в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство, каза още той и изтъкна, че няма нарушение на границите на други държави.

Полетите на военните самолети на НАТО в международното въздушно пространство в близост до руските граници са зачестили през последните месеци , обяви Конашенков. „Това обаче не значи, че руските средства за контрол на въздушното пространство не ги виждат. Между другото, на 12 декември в същия регион между руския самолет и трасето на пътническия лайнер от Копенхаген се е намирал разузнавателен самолет на НАТО RC-135", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай