Руски самолет за Сирия е прелетял над България

Руски самолет за Сирия е прелетял над България | StandartNews.com

Руски самолет ИЛ-62М, натоварен с хуманитарна помощ за Сирия, е преминал над България и е кацнал в Дамаск. Полетът е започнал от Москва на 7 септември и вечерта се е приземил на сирийското летище. Полетът е SVO/UUEE - LTK/OSLK, а регистрацията на самолета е RA-86496 според картината от сайта bgspotters.net, цитиран от pan.bg.

Остава отворен въпросът дали вече сме били наложили забрана на 7 септември вечерта, въпреки че официално Външно министерство обяви това на 8 септември по обед. Полетът обаче отхвърля теорията, че руснаците нарочно са искали въздушен коридор над България, защото са знаели, че ще им откажем. Поне до 7 септември вечерта руски самолети за Сирия са преминавали над България без да водят пропагандна война .

По-късно говорителката на Външно министерство Бетина Жотева потвърди пред Клуб Z, че наистина такъв полет е имало:

"Въпросният самолет не е от хуманитарните, а е посочил, че превозва дипломатически персонал. Не сме имали основания за отказ".

В същото време Гърция даде разрешение на руски самолети да прелитат над нейна територия на път за Сирия."Пресслужбата на посолството потвърждава разрешението", каза пред "Интерфакс" представител на руското посолство в Атина. То е дадено още на 31 август.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай