Руски олигарси със златни паспорти в Кипър. Какво ги чака?

Те са в санкционните списъци на физически и юридически лица на Европейската комисия

Руски олигарси със златни паспорти в Кипър. Какво ги чака? | StandartNews.com

Милиардери от Русия с кипърски паспорти, получени по вече прекратената схема за "гражданство срещу инвестиции", или с икономическа дейност на острова, са в санкционните списъци на физически и юридически лица на Европейската комисия заради войната в Украйна, предаде БНР.

Централната банка на Кипър извършва ежедневна проверка за установяване на всички клиенти, засегнати от наложените забрани, и замразяване на техни сметки.

Сред санкционираните е смятаният за един от най-богатите руски олигарси – 50-годишният Андрей Мелниченко. Ръководените от него две мощни компании са кандидатствали за пререгистрация в Кипър.

Кипърски гражданин със "златен паспорт" на острова е и бизнесменът Вадим Мошкович, основател и основен акционер на групата „Русагро”, чиято главна структура е регистрирана в Кипър. Той също е подал искане за пререгистрация на дружеството му на острова.

Санкции са наложени и срещу друг руски олигарх с кипърско гражданство - председателя на борда на директорите на международното летище "Шереметиево" Александър Пономаренко.

С Кипър е свързан и Дмитрий Мазепин, производител на широка гама от химикали, неорганични торове и амониев нитрат.

Европейският списък включва и цели семейства на олигарси, като това на „краля” на стоманените тръбопроводи за нефтената и газовата индустрия Дмитрий Пумпянский. Той заедно със съпругата си и 34-годишния си син са активни с компании в Кипър.

Бизнес и офис в Никозия има и групата, собственост на Александър Винокуров, зет на руския външен министър Сергей Лавров.

Със специално писмо Централната банка на Кипър изиска от всички търговски банки на острова всекидневна проверка за идентифициране на всички клиенти, засегнати от наложените забрани, и тяхното изпълнение. Банки вече са замразили сметки на санкционирани руски милионери с кипърско гражданство или дейност на острова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай