Сряда,

Руски олигарх с мрачна прогноза за войната

От: Агенция Стандарт -
4843
Руски олигарх с мрачна прогноза за войната
A
A
A

Руският олигарх Олег Дерипаска заяви, че не очаква деескалация на конфликта в Украйна преди средата на 2025 г. и допълни, че западните инвеститори няма да се върнат поне още десетилетие.

"Следващата година парите ще свършат и ще се нуждаем от чуждите инвеститори. А те ще искат да видят как се справят руските предприемачи, при какви условия работят", каза той, като призова правителството да спре да се меси в бизнеса, а вместо това да създаде предсказуема среда, базирана на правото, за да привлече обратно чуждестранните инвеститори, предаде БТА, цитирайки "Ройтерс".

Дерипаска все пак посочи, че Русия все още може да привлече инвеститори от "приятелски" държави, но се изказа скептично бизнес средата в страната, тъй като Кремъл все повече се фокусира върху военните действия.

В опит да лишат Русия от средства за нейната агресия, западните страни обявиха повече от 11 300 санкции след началото на инвазията в Украйна през февруари 2022 г. и замразиха около 300 милиарда долара от руските чуждестранни резерви.

Публикувани в петък данни показват, че вносът на Европейския съюз от Русия е намалял с 51% като стойност между февруари и декември миналата година. ЕС започна последователно да се отказва от руския нефт и газ. 38% от износа на Русия отиваше в Европейския съюз.

Китай и други развиващи се пазари обаче спасяват руската икономика от колапс, като продължават да купуват суровините, изнасяни от Русия.

Приходите на руското правителство са намалели с 35% на годишна база през януари, докато на фона на войната в Украйна разходите са нараснали с 59%, отваряйки бюджетен дефицит от около 1 761 милиарда рубли (23,3 милиарда долара).

Руските олигарси по правило избягват публични изяви, особено след началото на инвазията в Украйна, което прави критиките, отправени от Дерипаска към правителството, крайно необичайни.

"Обезпокоен съм, че държавата и бизнесът все повече се изправят едни срещу други", каза олигархът и попита защо властта се нуждае от "двама прокурори и четирима инспектори за всеки предприемач".

Вчера президентът на Русия Владимир Путин на практика въведе военно положение в икономиката, издавайки указ, по силата на който компании, неизпълнили в срок дадените им от държавата военни поръчки, могат да бъдат поставяни под "външна администрация".

Освен че изгони западните компании и инвеститори, инвазията в Украйна наруши веригите на доставки, вкара в армията хиляди мъже в трудоспособна възраст и спря достъпа на руските фирми до западните технологии.

"Законите и предсказуемостта за изключително важни. Ако променяме правилата всяка година или всяко тримесечие, никой няма да е сигурен - нито руските, нито западните предприемачи", заяви Дерипаска.

Руската икономика се очаква да се свие с 2,9 на сто тази година, според официалните прогнози на Кремъл, след спад  с 2,1 на сто през миналата.

Дерипаска натрупва богатството си в бизнеса с алуминий по време на хаотичната битка за активи след разпадането на Съветския съюз.

През 2018 г. той е санкциониран от Съединените щати, които отбелязват, че олигархът "не се отделя от руската държава".

Миналата година Дерипаска беше обвинен за предполагаемо нарушаване на санкциите на САЩ.

"Форбс" оценява сегашното нетно състояние на олигарха на малко под 3 милиарда долара.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com