Руски фирми се видяха в чудо, вдигат заплати на поразия

Повишаването на трудовите възнаграждения идва на фона на двуцифрената инфлация

Руски фирми се видяха в чудо, вдигат заплати на поразия | StandartNews.com

Компании в Русия, в който държавата е мажоритарен собственик, сред които и гигантите "Газпром" и "Сбербанк", увеличават заплатите на служителите си от юли, съобщи Ройтерс.

Повишаването на трудовите възнаграждения идва на фона на двуцифрената инфлация в Русия и поради необходимостта да бъдат задържани на работа най-талантливите кадри, някои от които вече напуснаха страната, отбелязва агенцията.

Инфлацията в Русия достигна 16,2 процента на годишна база, по данни от 24 юни. Тя нараства на фона на западните санкции, след като Москва предприе военна агресия в Украйна на 24 февруари. Близо месец след началото й Руската асоциация за електронни комуникации (RAEC) обяви, че между 50 000 и 70 000 компютърни специалисти са напуснали страната.

"Сбербанк" обяви, че от 1 юли вдига заплатите на персонала си с 8,5 процента. Ройтерс цитира запознат източник, според когото руската банка ще предложи на някои от служителите си да им увеличи трудовите възнаграждения с до 20 процента, в опит да спре масовото напускане на специалисти от компютърния си отдел. От "Сбербанк" не са коментирали тази информация.

"Газпром" ще повиши заплатите с 10 процента, съобщи руската агенция Интерфакс, която се позовава на източници от индустриалния сектор, отбелязва Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай