Руски чиновник взел подкуп от 10 млн. евро

Рушветът бил за строителството на най-големия затвор в Европа

Руски чиновник взел подкуп от 10 млн. евро | StandartNews.com

Бивш високопоставен служител на Федералната служба за изтърпяване на наказанията в Русия е заподозрян в получаване на подкуп от близо 10 милиона евро покрай строителството на затвор, представян като „най-големия в Европа“, предаде АФП, цитирана от БТА.

Сергей Моисеенко, оглавявал в миналото петербургското управление на службата, е арестуван по подозрение, че е взел около 710 милиона рубли като рушвет от две строителни компании, работели по изграждането на затвора „Крести-2“, съобщи регионалното следствие и уточни, че скоро срещу задържания ще бъде повдигнато официално обвинение.

Строен близо десет години, затворът, открит през 2017 г., е струвал на държавата 12 милиарда рубли (към 170 милиона евро), отбелязва агенцията.

С обща площ 35 хектара, затворът може да побере 4000 затворници и според затворническите власти е „най-голямото в Европа“ и „най-модерното в Русия“. Килиите например са двуместни и четириместни с площ 16 и 30 кв. м съответно.

Комплексът замества някогашния затвор „Крести“, построен във формата на кръст, ако се гледа отгоре, и разположен в центъра на Санкт Петербург, бивша столица на Руската империя и втори по големина град в страната.

Държан вече месеци в следствен изо

латор по делото за корупция, Моисеенко може да получи присъда от 8 до 15 години затвор.

Той вече бе изправен на съд като поръчител на убийството на свой подчинен, но магистратите го оправдаха, а после делото бе върнато от Върховния съд на Русия за доразследване. А във връзка с корупцията около строежа на „Крести-2“ присъда от 3,5 години затвор бе произнесена през юли срещу Николай Баринов, бивш заместник-началник на Федералната служба за изтърпяване на наказанията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай