Русия заплаши с ответни мерки асоцииралите се днес с ЕС страни

Русия заплаши с ответни мерки асоцииралите се днес с ЕС страни | StandartNews.com

Москва. Русия заплаши да реагира със защитни мерки в случай, че подписването на споразуменията за асоцииране на Европейския съюз с Украйна, Грузия и Молдова се отрази негативно върху руските пазари. Това коментира веднага след подписването на договорите прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, предаде РИА Новости. Междувременно руският заместник-външен министър Григорий Карасин заплаши Киев с "тежки последствия".

"На президентите вече нееднократно се съобщаваше, че всичко ще зависи от влизането в сила на документите, от тяхната ратификация и реализация", каза Песков. "Не е въпросът в документите – подписването им е абсолютно суверенно право на тези държави, но става дума за възможностите за влияние върху нашия пазар и в случай, че то е негативно – ще вземем мерки", допълни той.

Споразумението предвижда и перспективи за бърза промяна в страната, богата на хора и ресурси, но изостанала зад много от бившите си съветски посестрими. Основната точка на документа е глобално търговско споразумение, с което се премахват 98 % от митата на ЕС и 99 % на украинските.

Премахването на митническите бариери за стоки и услуги цели да активизира допълнително търговията, да създаде работни места и растеж. Плодовете на тази промяна се очаква да прибере Украйна, която пласира една четвърт от износа си в Европа.

ЕС обаче запазва ограничителни квоти за земеделските продукти, за да предпази пазара на 28-те от конкуренцията на Украйна с по-ниските й цени. В споразумението се позволява само внос на 36 000 тона птици без мита годишно от Украйна, която произвежда над 1 милион тона.

Търговският договор вече започна да се прилага на практика през април, когато Европа понижи митата си едностранно, за да подпомогне украинската икономика.

Реакцията на Владимир Путин спрямо подписването на споразуменията за асоцииране не беше пряка. Той заяви само, че "провокираният отвън антиконституционен преврат в Украйна и опитите да се наложи изкуствен избор между Европа и Русия тласнаха украинското общество към болезнено вътрешно противопоставяне, чиито жертви са предимно мирни жители".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай