Русия вече не е стратегически партньор на ЕС, заявяват евродепутатите

Русия вече не е стратегически партньор на ЕС, заявяват евродепутатите | StandartNews.com

Европейският съюз трябва критично да преразгледа отношенията си с Русия, които са дълбоко накърнени след преднамереното нарушаване от Русия на демократичните принципи, основните ценности и международното право чрез насилствени действия и дестабилизация на своите съседи, заявиха евродепутатите на пленарно заседание в Страсбург днес. ЕС трябва да изготви план за действие с "мека сила" при извънредни ситуации с цел да противодейства на агресивните и пораждащи разногласие политики на Русия, посочват още те.

Докладчикът Габриелиюс Ландсбергис (ЕНП, Литва) заяви, че с агресията си срещу Украйна и анексирането на Крим руското ръководство поставя отношенията на кръстопът. Според него сега зависи единствено от Кремъл да реши кой път ще поеме - на сътрудничество или на задълбочаващо се отчуждение. "Убеден съм, че хората в Русия, също като нас, искат мир, а не война. Промяна в Русия може да дойде и ще дойде отвътре. Междувременно ние трябва да изпратим силно послание до руското ръководство, че сме съпричастни с жертвите на неговата агресия и тези, които отстояват ценностите, на които се основава ЕС", добави още той.

Резолюцията, подготвена от Ландсбергис, беше одобрена с 494 гласа "за", 135 "против" и 69 въздържали се.

Като основен приоритет на страните членки евродепутатите поставят в приетия доклад запазването на единство в контекста на незаконното анексиране на Крим от страна на Русия и пряката намеса във войната в Украйна. Призовават страните членки да се въздържат от двустранни споразумения с Русия, които могат да навредят именно на това единство. За да се осигури солидарност между държавите членки, бързо трябва да бъде създаден силен и основан на правила Европейски енергиен съюз, добавят още депутатите.

ЕП призовава Европейската комисия да предвиди и незабавно адекватно финансиране за конкретни проекти за противодействие на руската пропаганда и дезинформация на територията на ЕС и в чужбина и да осигури по-амбициозна финансова помощ за руското гражданско общество. Евродепутатите изразяват загриженост за влошаване на ситуацията със спазването на човешките права и върховенството на закона в Русия и призовават ЕС да продължи да подкрепя защитниците на човешки права в страната.

Евродепутатите изразяват и безпокойство, че Русия открито се позиционира и действа като съперник на международната демократична общност и на основаващия се на правото ред, както и че подкрепя и финансира радикални и екстремистки партии в ЕС. Нещо повече, те призовават Комисията и страните членки да създадат координиран механизъм за мониторинг на финансовата, политическата и техническата помощ, която Русия осигурява за политически партии и организации в ЕС, както и да оценят нейното влияние в политическия живот и върху общественото мнение в ЕС.

Резолюцията също така осъжда "черния списък" на Москва с 89 европейски политици, официални лица и военни лидери със забрана да пътуват до Русия. Евродепутатите определят списъка като "произволен" и като нарушение на международното право и универсални стандарти и пречка за прозрачност. Този акт е "контрапродуктивен и вреден за и без това слабите канали на комуникация", посочват те със съжаление и подчертават, че хората в списъка трябва да бъдат информирани за мотивите и да имат право да обжалват пред независим съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай