Русия тества новата ракета Ангара

Русия тества новата ракета Ангара | StandartNews.com

Москва. Русия проведе първия полет на новата си ракета Ангара от северния космодрум Плесецк, предадоха световните агенции.

Тестовият полет не е бил предназначен да достигне орбитална височина.

Ангара е предназначена да даде на Русия пълен контрол над нейните космически дейности и да намали зависомостта й от технологии и съоръжения на бившите съветски републики.

Те включват ракетни компоненти от Украйна, както и използването на известния космодрум Байконур, разположен в Казахстан.

Ракетата е първата изцяло проектирана и изработена в Русия след разпадането на бившия Съветски съюз.

За разлика от неуспешния първи опит, вторият опит е преминал успешбо. След 21 минути полет монтираният на нея макет е паднал в предвидения район на полигона "Кура" на полуостров Камчатка, на около 5700 км от Плесецк.

На 25 юни изстрелването на Ангара бе отложено, а това от 27 юни бе прекъснато автоматично 15 секунди преди старта. Анализът показа, че причината е технически проблем с един клапан, заради който падна налягането в кислороден резервоар, но преди това имаше внушения, че не е изключен и саботаж. Наложи се ракетата да бъде изтеглена от стартовата площадка и вкарана за проверка в хангарите на комплекса. Държавната комисия назначи третият опит да стане на 9 юли.

Ракетата Ангара е ново поколение на основата на универсален модел с кислородно-керосинови двигатели. Цялата серия включва носители от лек до тежък клас и товароподемност в диапазона от 1.5 до 35 тона.

Основен разработчик и строител е институтът "Хруничев", а по Ангара се работи от 1995 г. насам. Целта е от 2020 г. тя да замени използваните в момента от Русия ракети Протон.

Ройтерс цитира анализатори, според които руснаците могат да се надяват на успех в конкуренцията с европейската Arianespace и американската частна SpaceX, но само ако са готови да инвестират милиарди долари и ако използват Ангара за комерсиални цели от новия космодрум, който се довършва в Далечния изток.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай