Русия призова Европа да не бърза с резолюцията за Сирия

ООН потвърди употребата на зарин

Русия призова Европа да не бърза с резолюцията за Сирия | StandartNews.com

Москва. Москва предупреди, че сирийският президент не трябва да бъде заплашван със строги наказания, ако не спази уговорката за предаване на сирийското химическо оръжие, предаде Ройтерс.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че всеки опит за прибързано съставяне на резолюция, налагаща санкции на Дамаск в случай на неспазване на плана за унищожаване на химическия арсенал, ще разкрие "липса на разбиране" на постигнатото споразумение. Лавров директно обвини европейските лидери в опит за свободна интерпретация на договорката.

"Нашите (европейски) партньори искат отново да преразгледат едностранно това, което ние договорихме с американците", каза първият дипломат на Русия. "Не по този начин се правят нещата и аз съм сигурен, че въпреки тези изявления, идващи от европейските столици, американците като истински преговарящи ще се придържат стриктно към това, за което вече се споразумяхме."

Лавров отбеляза още, че може би е време да се предприемат усилия за заставяне на сирийската опозиция да присъства на международната мирна конференция, а не само да се отправят призиви към нея. Досега бунтовниците заявяваха, че няма да седнат на една маса за преговори с Асад.

Междувременно, разследващата комисия на ООН за Сирия обяви, че проучва 14 предполагаеми атаки с химическо оръжие в страната за последните две години. „Ние разследваме 14 случая на предполагаема употреба на химическо оръжие", заяви Пауло Серхио Пинейро, ръководител на независима комисия натоварена със задачата от Комисията за човешки права към ООН.
Пинейро поясни, че Сирия не е признала неговата комисия, което затруднява екипа в събирането на доказателства, вследствие на което не е възможно към момента да бъде определено кой е отговорен за атаките.

В доклада на ООН за атаката, която бе извършена на 21 август край Дамаск, инспекторите на организацията казват, че съществува „ясно и убедително" доказателство за използването на зарин при нападението. В документа се посочва, че забранени химически оръжия са били използвани „в сравнително голям мащаб" в рамките на 30-месечния сирийски конфликт. Световни медии потвърждават информацията, като се позовават на снимка, на която с вижда как главният инспектор на ООН за химическите оръжия Аке Селстрьом предава текста. При увеличаване на мащаба на фотографията сред текста се вижда изписано: „използван е нервнопаралитичният агент зарин".

"Дамаск ще се изправи пред „сериозни последствия", ако бъдещата резолюция на Съвета за сигурност на ООН за Сирия не бъде приложена. Това заяви в понеделник сутринта френският министър на външните работи Лоран Фабиюс. „САЩ, Великобритания и Франция искат в следващите дни да получат от Съвета за сигурност на ООН силна резолюция", заяви министърът по време на пресконференция с колегите си Джон Кери и Уилям Хейг. „Искаме резолюция, която, разбира се, ще предвижда сериозни последствия, ако не бъде приложена", добави министърът.

По време на пресконференцията Хейг подчерта, че Дамаск се намира под международен натиск да изпълни изцяло руско-американското споразумение за унищожаване на сирийските химически оръжия. „Върху режимът в Дамаск се упражнява натиск за цялостно прилагане на споразумението. Светът трябва да бъде готов да си направи заключенията, ако това не стане", заяви Хейг.

„Ако Башар Асад не изпълни споразумението за химическите оръжия, ще има последствия", допълни и държавният секретар на САЩ Джон Кери.

„Ще направим всичко, което можем, за да помогнем на сирийския народ да излезе от хаоса и насилието", добави Кери. Президентът на Сирия Башар Асад ще трябва да се оттегли от властта, дори и ако изцяло сътрудничи в унищожаването на сирийските химически оръжия. „Асад изгуби цялата си легитимност", допълни Кери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай