Русия почва серия големи военни учения

Русия почва серия големи военни учения | StandartNews.com

Проведеното миналата седмица голямо военно учение слага началото на серия от подобни учения тази година, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от АП.

След отсъствие от публичното пространство в продължение на 10 дни миналата седмица Путин се появи и първото нещо, което направи, бе да обяви пълна бойна готовност на Северния флот в рамките на внезапна проверка. Последва включването и на други военни части.

Току-що завършилото учение обхвана огромен район от Арктика до Черно море. В него участваха 80 000 войници, около 100 бойни кораба и над 220 самолета.

Военният министър Сергей Шойгу рапортува на Путин в сряда, че проведеното учение е имало за цел да провери готовността на новосъздадената военна групировка в района на Арктика, както и способността на въоръжените сили бързо да разгърнат войски на няколко театъра на оперативни действия.

Същевременно САЩ започнаха военни учения в България и Румъния в рамките на операция "Атлантическа решимост", съобщи полк. Стивън Уорън от Пентагона. "Състав от 173-та въздушнодесантна бригада на армията на САЩ пристигна в град Галац, където започнаха съвместни военни учения с румънски военнослужещи. В същото време в България се състояха учебни маневри с участието на две подразделения на командването на сухопътните сили на САЩ в Европа", заяви Уорън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай