Русия отбелязва Деня на памет и скръб

На 22 юни фашистка Германия нахлува на територията на СССР

Русия отбелязва Деня на памет и скръб | StandartNews.com

Москва. 22 юни се отбелязва в Русия като Ден на памет и скръб. Точно преди 72 години фашистка Германия, без да обяви война, нахлува на територията на Съветския съюз и така започва Великата отечествена война.

В Русия, а също така в Украйна и в Беларус, днес почитат паметта на милионите жертви на най-кръвопролитната война в човешката история. За бившия СССР тя започва в 4 часа сутринта на днешния ден през 1941 година, когато германската артилерия започва да обстрелва територията на страната. Това е началото на настъплението на многомилионната фашистка армия на широк фронт от Финландия до Черно море.

Великата отечествена война продължава 1418 денонощия - точно толкова пъти ще бият днес църковните камбани на много места в Русия, където се организират траурни церемонии и възпоменания, съобщи БНР. По официални данни СССР дава 26 милиона жертви във войната, но се смята, че те са много повече. Две трети от загиналите са цивилни.

Отбелязването на 22 юни като Ден на памет и скръб започва от 1996 г. след указ на първия руски президент Борис Елцин. Централното събитие днес е откриването край Москва на първия национален войнски пантеон. На мемориалното гробище ще бъде запален вечен огън и ще бъдат поднесени венци и цветя към монумента на „Скръбта".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай