Русия освободи активистите на Грийнпийс

Русия освободи активистите на Грийнпийс | StandartNews.com

Санкт Петербург. Руските власти са свалили обвиненията срещу първия от 30-те души, обвинени в участие в протест на Грийнпийс в Арктика.

Би Би Си предаде, че човекът е Антъни Перет от Нюпорт в Южен Уелс, който се готви да напусне Русия.

Той беше в групата на 28-те активиста и двама журналиста на свободна практика, които бяха арестувание през септември, след като организираха протест срещу руска офшорна петролна платформа на Газпром.

Всички те са обвинени в хулиганство, но всички бяха освободени под гаранция.

Амнистията се дава по силата на новия руски закон, подписан в навечерието на Зимните олимпийски игри в Русия през февруари.

Грийнпийс заяви във вторник, че един човек от групата "Arctic 30" е сподели, че криминалното производство е било прекратено и че другите се очаква да получат свите известия скоро.

Минути по-късно говорителят на организацията за Русия Мария Фаворская съобщи за АФП, че нови трима души са били освободени от отговорност за протеста в Арктика. В крайна сметка амнистия получи цялата група, участвала в демонстрацията.

От всички задържани през септември 26 души са чужди граждани от 16 различни държави. Те ще могат да напуснат страната веднага, след като им бъдат издадени визи. За момента руското правителство отказва да направи това с мотива, че те са влезли в страната нелегално и нямат печат за влизане в страната.

Освобождаването им става факт след като през миналата седмица руската държавна Дума прие Закона за амнистията, по силата на който се очаква от руските затвори да бъдат освободени повече от 20000 хил. души. Вече бяха освободени знакови политически затворници като Михаил Ходорковски и момичетата от пънк-група „Пуси Райът".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай