Русия извърши десант на Северния полюс

Русия извърши десант на Северния полюс | StandartNews.com

Москва. Командоси от руските десантни части са извършили спускане на плаващ леден къс в Северния ледовит океан близо до Северния полюс във вторник за първи път в съвременната история на Русия, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на информация от подп. Евгений Мешков от пресслужбата на министерството на отбраната.

В скока са участвали 90 души, използващи парашутна система със специално предназначение "Арбалет-2". Парашутистите са скочили от Ил-76, който без парашути е спуснал на ледената площадка оборудване и товари от порядъка на 30-50 кг всеки. Според говорителя всичко е минало без произшествия и наранявания, макар обстановката да е трудна - бялата ледена повърхност няма изразителни ориентири при спускане, нямало е и видим хоризонт.

Десантът е станал по време на тренировка за спасяване и евакуация в околностите на полярната станция Барнео.

Задачата продължава с издигане на лагер и провеждане при екстремални условия на учебна операция по оказване на помощ и евакуиране на условна експедиции полярници, изпаднала в беда.

Барнео действа от 2000 г. насам и е оборудвана с писта, на която постоянно са базирани два хеликоптера Ми-8, а обитателите й са настанени в 12 жилищни модула, 2 общи и няколко технически помещения.

През 2013 година президентът на Русия Владимир Путин обяви, че ще засили военното присъствие на страната в региона, както и числеността на полярните сили на Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай