Русия изнесла оръжие за 14,5 млрд. долара

Русия изнесла оръжие за 14,5 млрд. долара | StandartNews.com

Износът на руски оръжия през 2015 г. е достигнал 14,5 милиарда долара. Това е повече, отколкото се предвиждаше, заяви руският президент Владимир Путин по време на заседание на президентската комисия за военнотехническо сътрудничество с чужди държави.

"Русия запазва второто място в класацията на световните лидери по доставка на военна техника и оръжия на глобалните пазари, като при това разликата между нея и останалите страни в класацията е огромна", добави стопанинът на Кремъл. Той отбеляза, че на фона на сложната международна обстановка и икономическите предизвикателства руските производители на оръжия са на изключително високо ниво и запазват своето качество. "Предприятията от ВПК наистина произвеждат качествена продукция, която е достоен конкурент на международните пазари. Възможностите на нашата техника и оръжия бяха убедително показани и в реална бойна обстановка в борбата срещу терористичната заплаха", подчерта президентът на Русия.

Путин съобщи също, че Москва има одобрението на ЮНЕСКО да премахне мините от античните обекти в сирийския град Палмира. Той заяви, че получил одобрението по време на телефонни разговори с генералня директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и със сирийския президент Башар Асад. Миналата седмица руската армия помогна на сирийската войска да освободи града от "Ислямска държава", която го превзе преди почти година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай